Ako se ne vidimo…

Narednih dana započeće ono što već tradicionalno nazivamo “vrela jesen”. Koliko će biti “vruća” zavisi jedino od nas, tačnije od našeg prisustva na akcijama i protestima, a biće ih “za svačiji ukus”.

Sezonu su juče, tačno u podne, otvorili prosvetni radnici protestom ispred Skupštine Srbije. Za večeras (1. septembra u 18 časova) ispred zgrade Vlade Srbije zakazana je protestna akcija pod nazivom “Hoćemo platu za život!”, u organizaciji sve agilnije Političke platforme “Solidarnost”.

U subotu 4. septembra u 18 časova “kod onog rugla na Slaviji” održaće se protest u organizaciji “Eko straže” za bezopasan vazduh, u prevodu “narod vs. trovači”, u podnaslovu “između zimskog sna i deponijskog plamena”. Da baš ne kažu, smrada!

To je tek lakši trenig za narednu subotu, kad je dvadeset organizacija okupljenih oko krovne organizacije “Ekološki ustanak” zakazalo skup pod nazivom “Narod protiv Rio Tinta”. Protest će se održati 11. septembra u 14 časova ispred Predsedništva Srbije na Andrićevom vencu. Organizatori najavljuju da je ideja da ovaj protest potraje, pa u tom smislu poručuju da je “sazreo čas da konačno spremamo šatore i vreće za spavanje”.

Kad svemu tome dodamo da se u Zrenjaninu svake subote održavaju protesti na kojima građani, čak i pod pretnjom batinaša, traže pijaću vodu, dobijamo čak pet nezavisnih akcija, koje su, u stvari, jedan te isti protest. ”Voda, vazduh, hrana, deca, život. Goli život. To branimo”, napisano je ovih dana na sajtu već pomenute “Solidarnosti”, uz napomenu da je “ova zemlja malo i naša”.

Ako se ne vidimo na nekom od ovih skupova, ako još čekate neki volšeban dogovor neke idealne opozicije, ako ne mislite da svi ovi potočići pobune mogu da se pretvore u moćnu bujicu promena, ako vam je dobro zato što to čujete na televiziji ružičaste stvarnosti… onda ništa! Kako je napisao legendarni Vuk Gligorijević: “Plaćaj voljena zemljo!”

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.