Kad je sport tužniji od života

Javio mi Radivoje Bojičić da prilog za zimski trobroj “Ježa” moram da pošaljem do 20. novembra. Malo ubrzano, jer se taj broj štampa pre Nove godine da bi bio spreman za Tucindan i tradicionalnu proslavu rođendana najstarijeg, a kako sad stvari stoje i jedinog satiričnog lista u zemlji Srbiji.

Narednog 5. januara to će biti osamdesetdeveti, a onda nije daleko ni devedeseti. Ako poživimo, i “Jež” i mi koji u njemu objavljujemo aforizme, priče, poneku pesmu i karikature, ko zna, možda državna pošta opet izda prigodnu marku u čast tog jubileja. Kao što je to 2010. godine, povodom 75. rođendana “Ošišanog ježa” odobrila prethodna vlast, bez obzira što nas ta poštanska marka podseća da “ježevci” još malo pa devet decenija uglavnom jurišaju na vetrenjače…

*     *     *

U Novom Sadu će danas (petak 10. novembar) u Kući sportskih legendi (zadnja pošta Spens) biti podeljene nagrade učesnicima tradicionalnog konkursa za najbolji aforizam na temu sporta.

Žiri, čiji su kopredsednici odbojkaška legenda Vasa Mijić i moj prijatelj, nekadašnji fudbaler Ninus Nestorović, a članovi prof. dr Nikola Grujić (svojevremeno prvak države u veslanju i satiričar), Pavle Bajčetić (državni reprezentativac u čak četiri sporta: džudo, sambo, rvanje i boks) i profesor sporta i aforističar Pavle Bajčetić, imao je zaista težak posao da odabere najbolje između 1.810 aforizama, koje je poslalo 111 autora iz osam evropskih zemalja.

Zaista nije lako pisati satiru o nečemu u šta se svi razumeju, posebno na prostorima bivše nam zajedničke države. I gde se rezultati, za razliku od većine drugih oblasti, a posebno drugog omiljenog nadigravanja zvanog politika – vide, pamte i upoređuju.

To na svoj način potvrđuje i prvonagrađeni aforizam Miladina Berića iz Bosne i Hercegovine, zadnja pošta Banjaluka: “Nastup naše reprezentacije na Svjetskom postao je tradicionalan. Mi ih dignemo u nebesa, a protivnici spuste na zemlju!” (Ovo se, ruku na srce, podjednako odnosi i na jedini nastup “be-ha” reprezentacije na Svetskom fudbalskom prvenstvu 2014. u Brazilu i na učešće reprezentacije Srbije, za koju u Banjaluci još više navijaju, na poslednja dva World cupa u Rusiji 2018. i Kataru krajem prošle godine.)

Drugu nagradu i Srebrnu plaketu osvojio je Darko Žigrović iz Hrvatske, zadnja pošta Sveti Ivan Zelina, severoistočno od Zagreba, za univerzalni aforizam tipa “malo sport, više politika”: “Stavio je boksačke rukavice na klin. Karijeru nastavlja golim šakama.”

Čast “boraca Krivodrinske divizije”, kako je kolege aforističare nazivao moj prijatelj Vuk Gligorijević (1946-2003), sa ove strane Drine odbranio je trećeplasirani Zoran M. Jovanović, zadnja pošta Leskovac: “U medijima je objavljena tužna vest. Počelo je još jedno fudbalsko prvenstvo.”

*     *     *

Još je tužnija vest da će se iz tog i takvog prvenstva nekoliko, sticajem sumnjivih okolnosti i još sumnjivijeg suđenja, najbolje plasiranih klubova brukati po Evropi, kao što to vidimo ove godine. Dok ovo pišem, ukupan saldo njihovog učinka u kvalifikacijama i grupnoj fazi sva tri takmičenja je dvadeset utakmica, jedna pobeda, dve nerešene i sedamnaest (i brojkom:17) poraza.

Što, of course, uopšte ne smeta uspaljenim televizijskim komentatorima, pa smo tako čuli da je “fantastičan podatak što je Crvena zvezda postigla bar po jedan gol na svakoj utakmici”. Što bi, jel’te, mogao da bude i sasvim pristojan aforizam.

*     *     *

“Zar već?! Pa još pola čitalaca ‘Ježa’ nije uspelo da pronađe ‘bolje kioske’ na kojima mogu da kupe svoj primerak jesenjeg trobroja”, tako sam reagovao na “Laletovo” upozorenje o “skraćenim rokovima”. Zbog toga sam ponovo prelistao izdanje numero 3181, 3182, 3183 i specijalno za ovu priliku izdvojio nekoliko dosetki na temu sporta:

“Ako vas žena pobeđuje u tenisu, promenite sport. Ako vas žena pobeđuje u boksu, promenite – ženu!” (Zoran B Petrović)

“I ako pobediš sam sebe i ako ne pobediš, izgubio si. U prvom slučaju od boljeg, u drugom od lošijeg od sebe.” (Ninus Nestorović, već pomenut kao drug kopredsednik)

“Postižemo autogolove. To se vidi na prvu loptu.” (Željko Marković)

“Ako hoćete da igramo pošteno, onda nećemo ni da počinjemo.” (Radmilo Mićković)

“Šta je u svojoj dosadašnjoj karijeri osvojio Dejan Stanković? Ligu šampiona i Slaviju!” (Aleksandar Stojadinović)

“Fudbalski klub Mladost ima lepu šansu da se oproba u Evropi, dok je Fudbalski klub Budućnost pred gašenjem.” (Željko Žele Jovanović)

“Zove me sinoć ortak. – Ćao, šta se radi? – Evo me u kladionici, gledam utakmice… – Daj neki savet… – Nemoj da se ženiš!!!” (Nebojša Trša Stanković)

*     *     *

I za kraj Alija Hodžić, mada se njegov aforizam više odnosi na aktuelnu predizbornu kampanju u zemlji Srbiji: “U trci ludaka svi trče počasni krug.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.