“Dobar partner”

Od kako je u nedelju predsednik svega ovoga pročitao novi spisak polucilindara (što bi rek’o ever green Branislav Nušić), sasvim prirodno, u središtu pažnje našli su se oni koji više nisu na “sunčanoj strani Nemanjine ulice”. Te zašto i kako, te ko im je javio, te šta oni imaju da kažu, te šta o njima misle dojučerašnji “saborci”…

Iako će se već za koji dan svi preseliti u rubriku tipa “kucamo na vrata zaboravljenih asova” (seća li se neko Lazara Krstića, Alise Marić, Milana Bačevića, Gorana Trivana, Vladana Vukosavljevića, Mladena Šarčevića…), trebalo bi ipak više pažnje obratiti na one koje je ovih dana posetio “Pera pisar iz administrativnog odeljenja”.

Posebno na “zvezde u usponu”, poput novosadskog gradonačelnika, za koga je i predsedniku čudno “kako se niko nije zapitao zašto on u proteklih deset godina nije bio u Vladi”. Mada, ruku na srce, nema čoveka koga su više projektovali na različite funkcije, sve do topalovićevske ideje da jednom nasledi “velikog šefa” na čelu stranke.

Možda i zbog toga je bez ozbiljnijeg komentara prošla jedna njegova izjava, neposredno pošto je na predsedništvu naprednjaka potvrđen već pomenuti spisak: „Ja verujem da će vlada u narednom periodu biti dostojna i da će biti dobar partner sa predsednikom Republike.”

“Dobar partner” znači nešto u biznisu, preferansu, seksu, ali je sa stanovišta državnih poslova apsolutno nepoznata kategorija. Ustav Republike Srbije, ako je to više uopšte važno, precizno utvrđuje podelu vlasti na sudsku, zakonodavnu i izvršnu, pri čemu su rad, nadležnost i odgovornost Vlade isključivo prema Narodnoj skupštini, kao nekakvom izrazu volje naroda.

Ali, zna novi potpredsednik Vlade i već osmi ministar odbrane u poslednjih deset godina odakle vetar duva i šta mu poziciju čuva.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.