Sve naše Pepeljuge

Sećate li se poznate replike Brace (Sergej Trifunović) iz filma “Kad porastem biću kengur”: “Jebe mi se za vaše liftinge, stajlinge, pilinge i kenja mi se od vaših dijeta, bukova, lukova, bekstejdževa, muka mi je od vas i vaših sranja…”

Ovih dana jedna televizija najavljuje emisiju u kojoj će se “na kauču čuvene doktorke i političarke smenjivati poznate ličnosti, koje će pred terapeutom, ali i kamerama, odgovarati na najintimnija pitanja i otkrivati najveće životne drame”. Tu je i svojeručni potpis doktorke sve sa titulom i oba prezimena.

“Ovo ako već nije nezakonito moralo bi biti”, komentar je tviteraša Jovana Ličine. U normalnim državama razgovori na psihijatrijskom kauču spadaju u nepovredive tajne, poput dogovora sa advokatom ili ispovesti pred sveštenikom, jer samo tako mogu biti najintimniji, sve ostalo je šminka za javnost…

Kad smo već kod šminke, sa ovih bilborda se zagonetno osmehuje dobrodržeća plavuša, koju baš niko ne bi prepoznao kao bivšu predsednicu parlamenta ili direktorku poznate bolnice. Eto još jedne potvrde antologijskog aforizma Petra Lazića: “Vlast menja ljude. Osobito lični opis.”

Magazini za žene imaju rubrike “pre” i “posle”, ono kad stilisti, frizeri, kozmetičari… naprave, narodski rečeno, “od babe đevojku”. Samo što se u našem slučaju takve transformacije odnose na pre i posle nekoliko godina na važnim funkcijama. Bilo je takvih Pepeljuga i ranije, zar nije prethodnica pomenute doktorke na čelu parlamenta umislila da je maltene Nikol Kidman?!

Ne bih se bavio novim stajlingom većine ministarki, guvernerke ili nekakvih savetnica… Ne osporavam im pravo da sa svojim telom, kosom, grudima… rade što im je volja, samo ako to ne plaćamo svi mi kao poreski obveznici ili nemi svedoci raznih koruptivnih radnji.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.