Ninusove jezičke strelice

Nemam baš lepo mišljenje o tome kako već godinama izgledaju i za šta navijaju dnevne novine, u kojima sam ponikao i naučio najvažnija pravila novinarskog zanata. Posebno ono “brzo, kratko, jasno”… Ne mislim, takođe, da je moguće “spasavanje duše i obraza” zadržavanjem nekih nasleđenih rubrika, nagrada i manifestacija. Posebno kad je reč o satiri, i pisanoj, i nacrtanoj…

I pored toga, otišao sam prekjuče na dodelu njihove nagrade za novinsku satiru, iz poštovanja prema čoveku čije ime nosi ovo priznanje. U predgovoru knjige “Sa Beogradom na ja” stoji da je Jovan Hadži Kostić bio i ostao moj uzor, te da sam kao mlad novinar često gostovao u njegovoj rubrici “Tako Reći Nezvanično”:

Da budem iskren, pravi “krivac” što se potvrdilo pravilo “nikad ne reci nikad” je ovogodišnji dobitnik ove nagrade, moj prijatelj Ninus Nestorović iz Novog Sada. Otac troje dece, po obrazovanju novinar, po zanimanju carinski inspektor, član Društva književnika Vojvodine, autor šest knjiga aforizama na srpskom, a njegovi aforizmi su prevedeni na italijanski, poljski, španski, engleski, slovenački, bugarski, makedonski, ruski, češki, baskijski, mađarski, rumunski i nemački jezik.

Od prekjuče dobitnik baš svih najznačajnijih nagrada za ovu vrstu stvaralaštva, a tek je zakoračio u 58. godinu života…

Profesor Žarko Trebješanin reče da su Nestorovićevi aforizmi “ubitačni kao jezičke strelice, jer su dobro zaoštreni i nepogrešivo, laserski precizno pogađaju u samo središte mete, u najbolniju tačku”. Pa je posebno istakao one koji predstavljaju “psihološki portret našeg velikog vođe”.

Uz iskrene čestitke Ninusu, navešću samo dva: “Čim je primetio da se narod zaljubio u njega, vođa ga je odmah odveo u mrak”; “Vođa je već odavno prerastao demokratiju. I još uvek raste.”

*     *     *

A za moje prijatelje i sve koji moje komentare prate preko društvenih mreža, evo još tri sjajna aforizma Ninusa Nestorovića o svima nama: ”I dušom i telom ste uz vođu?! A gde vam je mozak?”; “Do sada još nijedan narod koji robija nije pušten na slobodu zbog dobrog vladanja.”; “Kad nam jednom svane biće nam jasno kao dan da smo dok je trajao ovaj mrak bili glupi kao noć!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.