Na braniku čovečnosti

Siguran sam da ne znate ko je naš najsupešniji plivač svih vremena, koji je na velikim takmičenjima osvojio 32 medalje, od čega 18 zlatnih. Da je to Beograđanin Nenad Krišanović nisam, da budem iskren, znao ni ja, sve dok ga nedavno nisam upoznao u domu novobeogradskih boćarskih klubova.

Neša Kratki, kako ga većina prijatelja zna, rođen je 1969. u Podgorici bez ruku i nogu, tačnije ima samo nadlaktice i nadkolenice, a roditelji su njegovo odgajanje prepustili specijalizovanim ustanovama.

Plivanjem se bavi od 1990. i već iste godine osvaja srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu na 50 metara leđno. Naredne, dva evropska zlata, da bi na paraolimpijskim igrama u Barseloni 1992. pobedio na 50 metara prsno i bio drugi u delfin stilu. U Atlanti 1996. osvojio je srebrnu medalju, postavivši evropski rekord na 50 metara prsno (1:03,67), koji važi i danas.

Nadam se da mi neće zameriti moji prijatelji iz Sportskog saveza osoba sa invaliditetom Beograda, što na ovaj način najavljujem proslavu pola veka postojanja njihovog saveza. Danas (četvrtak, 26. maja), u podne, u Kulturnom centru „Vlada Divljan“ (stariji ga pamte kao Ustanovu kulture „Braća Stamenković“) okupiće se saradnici, korisnici, prijatelji, sportisti, treneri i novinari na premijeri filma „Prvih 50 godina“ i promociji monografije „Sport na braniku čovečnosti“.

Sve je trebalo da se održi nekoliko sedmica ranije, ali u SOSIB-u nikom nije bilo do slavlja kad su prvog dana maja na Adi Ciganliji zatekli demolirane prostorije za osobe sa invaliditetom i uništene toalete. Tek kad je, uz pomoć ljudi dobrog srca i volje, sve vraćeno u prvobitno stanje, pristupili su organizaciji proslave jubileja.

Barabe, huligani i idioti koji su to učinili i dalje slobodno šetaju.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.