Fudbal po sećanju

Nije baš uobičajeno da se uz kolumne objavljuju fotografije, čak i uz poznatu izreku da „fotografija govori više od hiljadu reči“. Da se baš ne pozivam na misao čuvenog poljskog teoretičara medija Karela Paveka „fotografija je završena tek kad je odštampana“, priznajem – obeć’o sam drugarima da će ova slika osvanuti u današnjim novinama.

Pre dvadeset godina smo u „Blicu nedelje“ objavljivali i po čitavu stranicu zapisa sa utakmica rekreativaca i čuvenih trećih poluvremena, a od kritika tipa „koga to interesuje“ sačuvao me Vesa Simonović, reakvši jednog ponedeljka da je „ako ništa drugo, bar sigurno da smo juče prodali 186 primeraka“. Nije ga mrzelo da prebroji sva objavljena imena…

Među najrevnosijima u slanju izveštaja bili su drugari koji su megdan delili u sali škole „Nikola Tesla“ u Rakovici, podeljeni na Oženjene i Švalere. U nedelju, na zajedničkom opraštanju od malih terena, većina njih pokazala mi je i te, dve decenija stare isečke iz novina.

Fudbal za sećanje, pokušavajući da ponešto i odigraju po sećanju, imali su u nedelju Srđan Stojanović, Čeda Milinković, Zoran Jevtović, Slobodan Krsmanović, Milan Velimirović, Goran Stojanović, Žarko Pudar i Radovan Šterić (Oženjeni), te Dejan Sretenović, Joca Šijački, Zlatko Stojanović, Dejan Ajduković, Peđa Jovanović, Aca Stojić, Dimitrije Jovanović i Mihailo Krsmanović (oni drugi).

Od rezultata svima je mnogo bitnija bila činjenica da se niko nije povredio!

P. S. Nije bilo u novinama, ali za neku buduću knjigu da dodam da su „ljudi na svom mestu“ pobedili sa 11:7, golovima Pudara (5), G. Stojanovića (4), Jevtovića i Milinkovića (po 1), dok su za „nekad bili“ strelci bili Z. Stojanović (4), Ajduković (2) i P. Jovanović (nekako 1). Nije kurtoazija, ali pod utiskom finala Lige šampiona, po opštem mišljenju „igrač utakmice“ bio je golman pobedničke ekipe Srđan „Kurtoa“ Stojanović.

„Treće poluvreme“ održano je u etno restoranu u okviru kompleksa bazena „Bugijevo sokače“ u Slancima (simbolične adrese Maršala Tita b.b.)… A bilo je i produžetaka.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.