Glodari i muškatle

Na našoj kapiji prekjuče tri mrzovoljne ženice, one iz poslednjeg naprednjačkog ešalona, nude sredstvo za deratizaciju. Besplatno, deli opština… Šta imate, neke granule kažu, ja im pokazujem divlju deponiju na napuštenom placu preko puta, kažem prospite sve to tamo gde ima glodara k’o pleve, biće bar neka vajda od tog džabaluka…

Politička analitičarka iz našeg dvorišta dobacuje da se zna gde su najveći glodari, pominje im i familiju, vođica (to se sad tako piše) tužne trojke, tek da pokaže da je razumela, kaže ovo nema veze sa izborima… U Srbiji sve ima veze sa izborima, i mnogo pre i mesecima posle njih, jedino nema blage veze baš kad su izbori, ne da se ljuta opozicionarka…

Pogledajte samo široku lepezu komentara po portalima i društvenim mrežama na neviđeni lopovluk koji je bio “vest dana” minulog vikenda. Na šta smo spali, ne mogu stariji ljudi sebi da priušte ni malo uživanja, uništavamo sve oko sebe, brukamo se na svakom koraku… trese se Srbija zbog osam strukova geraniumusa, poznatijih pod imenom muškatle.

U zemlji koja je zbog korupcije više ne smatra demokratskom već hibridnim režimom (kako kaže Tranasparensi Internešenal), u kojoj je odomaćeno shvatanje da su lična korist i lopovluk osnovni motivi bavljenja politikom na svim nivoima, u kojoj se droga kontrolisano diluje a pare peru preko nekontrolisane izgradnje stanova i lokala, u kojoj nam svakodnevno prolaze kamioni i avioni… jedna tako organizovana pljačka (ej, doš’o sa kanticom) nije mogla da prođe bez opšte osude.

Mene, lično, sve to podseća na deponiju iz prvog pasusa, protiv koje niko ništa ne čini, ali zato se neki napredni genije setio da podeli granulice po komšiluku. Četiri predsednika opštine se izmenilo u njenom mandatu, oni sve manji ona sve veća!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.