Vlast je najteži porok

Priznajem, bilo je dana kad sam zavideo mom prijatelju Marku Somborcu, što može da, kad ode na odmor, ostavi izbor svojih starih stripova, pa to pod oznakom „The best of Somborac“ bude podjednako i atraktivno i aktuelno.

Istovremeno sam se ja, uveren da će zemlja prestati da se okreće ako ne bude mog novog zapisa, javljao i iz Bugarske, i iz Grčke, i iz Dubaija, a naročito iz Australije, zbog čega me prijatelji i kolege obavezno pozdrave sa „zar nisi tamo dole“. Tako i ovih dana pišem iz banje Morahalom u Mađarskoj, ali mi zaista ne treba izgovor da bih ponovio komentar, objavljen u ponedeljak 21. maja 2012. godine:

„Ko se danas probudi kao predsednik Srbije – teško da će imati vremena i živaca da posluša mudre reči Meše Selimovića da postoje tri velike strasti – alkohol, kocka i vlast. ’Od prve dvije se nekako može izliječiti, od treće nikako. Vlast je i najteži porok. Zbog nje se ubija, zbog nje se gine, zbog nje se gubi ljudski lik. Čovjeka na vlasti podstiču kukavice, bodre laskavci, podržavaju lupeži, i njegova predstava o sebi uvek je ljepša nego istina.

Sve ljude smatra glupim, a sebi prisvaja pravo da sve zna… Niko na vlasti nije pametan, jer i pametni ubrzo izgube razbor, i niko trpeljiv, jer mrze promjenu. Odmah stvaraju vječne zakone, vječna načela, vječno ustrojstvo’ – poručio je Meša, ali šteta je što to niko nije mogao da kaže i onome ko se danas neće probuditi kao predsednik.”

Ako je tekst koji sam napisao na dan kad je sve ovo počelo tada izgledao kao sumorna prognoza, kasnije se pokazao kao naša surova stvarnost.

P.S. Moja Mira i ja smo na to glasanje poveli i našu najmlađu unuku Dunju, koja je tada imala nepuna tri meseca. Ubrzo nam je postalo jasno da se 20. maja 2012. nije ukakila samo ona! Ovo naše još traje!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.