Petak, trinaesti

“Mene ako se drugovi sete na Dan bezbednosti, sete se. Ako ne ništa, nikom ništa. To je bila moja dužnost!”

Danas je taj dan iz čuvene replike Ilije Čvorovića u komediji Dušana Kovačevića “Balkanski špijun”. Koga je za sva vremena ovekovečio sjajni Danilo Bata Stojković (1934-2002).

Dan bezbednosti se u nekadašnjoj SFR Jugoslaviji slavio u znak sećanja na 13. maj 1944. godine, kad je formirano zloglasno Odeljenje za zaštitu naroda, u narodu upamćeno po krilatici “Ozna sve dozna”.

U Srbiji se već godinama kao Dan Ministarstva unutrašnjih poslova i Dan policije slavi 7. jun u znak sećanja na 1862. godinu, kad je srpska Žandarmerija na Duhove odigrala presudnu ulogu u sukobima sa Turcima kod beogradske Čukur-česme. Ali je zato, dok je bio ministar policije, Ivica Dačić imao običaj da “čestita 13. maj svima onima koji ga slave”.

Voljom kalendara danas je i “petak, trinaesti”, jedini u ovoj godini. Mada su mnogi pomislili da je taj baksuzan dan onog trenutka kad su obavešteni da su kažnjeni zbog učešća u blokadama saobraćajnica krajem prošle godine. Prema podacima organizacije “Kreni-Promeni” do sada je takav aber stigao na više od pet stotina adresa.

Pitanje za danas glasi: Koliko je pripadnika policije “učestvovalo” na tim protestima kad je tako pedantno snimljen, identifikovan i okrivljen tako veliki broj običnih građana?

Odgovor ima Ilija Čvorović: “Još ne bi čovek ni rek’o da je on inspektor, onako uredan, lepo odeven. One iz mog vremena, mogao si da prepoznaš sa pet kilometara. To im je bila taktika. Da ga se plašiš! Čim ga vidiš – znaš ko je. A ovi opet idu u drugu krajnost. Čim ga vidiš – ne znaš ko je.”

A onda na red stigne i čuvena replika: “Ajde ti lepo priznaj, a Đura će ti oprostiti što te je tukao.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.