Stara škola

“Znaš li da je Slaviša u novčaniku godinama nosio jedan tvoj tekst iz Blica”, reče mi u nedelju koleginica Suzana Miličić, dok smo na Novom bežanijskom groblju obeležavali šest meseci od kako nas je napustio Slaviša Lekić (1959-2021).

Rekoh da znam, nekoliko puta mi je lično pokazao taj požuteli isečak novinskog papira iz 2005. godine, uz napomenu da ga ne čuva samo zbog uspomene na našeg kolegu i prijatelja Pericu Vučinića (1959-2005), nego zato što sam “napisao reportažu u devet redova”:

Novo groblje, četvrtak, 28. april. U podne sahranjen Čeda Mirković. Sat kasnije general Dane Petkovski. U pola četiri opelo za Pericu Vučinića. Počasni plotun za kremaciju desno. Orkestar svira “Tiho noći” za ispraćaj levo. U četiri crkvena zvona. Red za saučešće. Znani i neznani, žamor prepoznavanja. Povorka, uz cvrkut ptica. Nepoznat ženski glas čita govor Slaviše Lekića. Potmulo udaraju grumeni zemlje po Peričinom kovčegu. Razvedrava se.

“Stara škola Novosti, kad jednom naučiš da misliš brzo, a pišeš kratko i jasno, to ostaje za sva vremena”, rekao bi u takvim prilikama moj prijatelj Zlaja. Ostarilo se, umesto redovima tekstove sad merimo karakterima, pa se bojim da neće biti baš razumljiv pokušaj da posle 17 godina napišem nešto slično:

Sreda 11. maj. Komemoraciji Veselinu Simonoviću (1958-2022) u “Dorćol Platzu” prisustvujem samo na početku. Mada bi mi Vesa opravdao i potpuni izostanak. Pola sata kasnije na Lešću sahrana Zlatka Stevića (1942-2022), kolege iz najboljih dana Večernjih novosti, drugara iz Mirijeva. Sve nas manje ima tu, saučešće porodici, piće sa drugarima. U pola dva opelo Vesi na Novom groblju. Red za saučešće. Znani i neznani, žamor prepoznavanja. Sahrana u Aleji zaslužnih građana. A na nebu vedrina, oni su sad tamo…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.