Ko je glup u društvu

Moja supruga Mira i ja ćemo danas otići do hale 11 Beogradskog sajma da primimo treću dozu vakcine protiv korona virusa. Drugu smo primili pre nešto više od šest meseci, oboje smo “rizična kategorija”, podgrupa stariji od sedamdeset godina, ali je naša odluka da još jednom zavrnemo rukav i neka vrsta ličnog otpora opštem obesmišljavanju napora da se masovnom vakcinacijom stanovništva spreče pogubne posledice korona virusa.

“Naši životi će se promeniti na bolje i vratiti na fabrička podešavanja tek onda kad svaka budaletina ne bude mogla da napiše ono što misli, jer su budaletine jedan od najvećih razloga što smo još uvek u ovome u čemu smo”, objavila je pre nekoliko dana moja prijateljica Marijana Rajić, ozlojeđena činjenicom da ju je neko snimio na koncertu “Nevernih beba” u Nišu, to okačio na svoj Fejsbuk profil sa javnom vidljivošću i nazvao “glupačom”, jer je JEDINA u toj masi nosila zaštitnu masku. Gde je, by the way, bila službeno!

Naša najbolja aforističarka Jasmina Bukva je sve to sažela u jednu rečenicu: “Od kako je On pobedio koronu, maske nosimo isključivo kao modni detalj!”

Nekako u isto vreme je dr Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš, rekao da “ovo postaje privatna epidemija nevakcinisanih ljudi”. Reagujući na izraz “proboj imuniteta”, koji se čuje poslednjih dana od kako brojke na korona semaforu postaju sve dramatičnije, on je pomenuo i “društvenu kakafoniju” koju stvaraju određene antivakserske grupe, sa kojima “koketiraju i vlast i opozicija”.

Tome je, po njegovom mišljenju, dosta doprineo i famozni Krizni štab, koji se posle dužeg raspusta, tek da prođu letovanja, festivali, “evropske kvalifikacije” i prigodna okupljanja, ponovo zabrinuo za naše zdravlje.

“Mislim da smo prilično propustili prilika, sad uvesti neku disciplinu biće jako teško. Ne možete samo pustiti probni balon, reći nešto, pa kad čujete odijum javnosti odustanete od toga. I onda vas više niko ne smatra za ozbiljno, jer sami stvarate takvu atmosferu u društvu”, rekao je dr Janković.

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.