Intervju sa Nušićem

U Ivanjici je sinoć tradicionalnom „velikom paradom“ počeo 11. festival kulture i zabave, u narodu poznatiji kao „Nušićijada“. Tim povodom je možda jedina humoristička emisija u ovdašnjem etru, „Karavan“ Radio Beograda, emitovana uživo iz varoši koju je Nušić u svom opusu pomenuo samo u jednoj polurečenici.

„U moje vreme kad ti neko kaže da si ’viđen za Ivanjicu’, to je značilo da si viđen da više nikad ne budeš viđen, a danas to znači da si viđen da odgledaš neku pozorišnu predstavu, izložbu ili pevački nastup. Moram da vam priznam da iz godine u godinu ovde sve više uživam“, izjavio je tom prilikom Branislav Nušić, koga već duže od decenije zastupa glumac Milan Milosavljević, odgovarajući na pitanje voditelja „Karavana“ glumca Milana Milosavljevića.

Navikli smo već na televizijske intervjue predsednika svega ovoga sa samim sobom, ali pošto on ipak nije glumac, pa se tu i tamo uključi neka tuc-muc voditeljka, ovaj intervju u dva glasa i dve vremenske dimenzije ima posebnu vrednost. Tim pre što je Branislav Nušić podsetio da je u prvom „Karavanu“, emitovano i nekoliko njegovih priča i dijaloga:

„Ne mogu da se setim da li mi je tamo gore na vašu emisiju ukazo Sterija ili Kosta Trifković, ali neki šaljivdžija jeste, ali znam da je to bilo pre tačno šest decenija. Kaže, klinac po imenu Bora Oljačić pokrenuo zanimljivu humorističku emisiju na Radio Beogradu. Ja sam još 1936. godine sarađivao sa Radio Beogradom, ali ovo je bilo malo drugačije. Čujem i oduševim se. I sećam se da sam to zajedno slušao sa Domanovićem, Kočićem, Vinaverom i Skerlićem i jedino je Skerlić imao gomilu zamerki. Ali takav je bio i kao živ.“

Na pitanje šta mu se dopada, a šta bi eventualno menjao u „Karavanu“ koji se emituje u ovo “zlatno doba”, legendarni komediograf je odgovorio:

„Dopada mi se kako uporno tretirate muško-ženske odnose, kako oštro kritikujete kladioničare, volim kad udarite po pijancima… Volim, brate, što vašoj oštrici niko ne može da umakne. A ne bih ništa menjao, jer svaka promena u Srbiji uvek donese nešto gore!“

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.