Legenda o Ivici Hauku

Možda se sve i nije baš tako dogodilo, ali jedna urbana legenda kaže da je sredinom šezdesetih godina prošlog veka u Čukaričkom nekoliko sezona dosta uspešno nosio dres centarfora snažan plavokosi momak po imenu Ivica Hauk. „Čuka“ je tada igrao u čuvenoj „tramvaj ligi“, četvrtoj ili petoj po rangu u državi, ali više nego popularnoj među Beograđanima.

Tu su još bili Sinđelić, Obilić, Voždovački, Hajduk sa Liona, „bulke“ sa Zvezdare, Palilulac, BASK, Grafičar, Dorćol, Rakovica, Beograd sa Karaburme, IMT… pa su bolji igrači iz ovih klubova bili na meti i najboljih jugoslovenskih prvoligaša. Tako su i Ivicu Hauka odveli na probu u OFK Beograd, da bi on na trening utakmici protiv nižerazrednog Trudbenika (pamti se i rezultat – 19:0), postigao čak deset golova. Dok je sav razdragan u svlačionici primao čestitke od saigrača, pa čak i od legendarnih krila „Paje“ Samardžića i Josipa Skoblara, prišao mu je tadašnji trener „romantičara“ Sava Antić, odveo ga na stranu i rekao: „Više smo očekivali od tebe.“

Legenda kaže da se od tog šoka Ivica Hauk nikad nije oporavio, pa je naredne sezone napustio Čukarički i prešao dva ranga niže, u Šećeranac, ali samo pod jednim uslovom – da ne igra u navali. Sve do kraja karijere, sa „Čarlikom“ Stanojevićem činio je bekovski par jedinog ostrvskog kluba u Srbiji, a obojica su bili nadaleko čuveni po oštrini, snažnim duelima i svemu što se na Čukarici nekad zvalo krljanje.

„Više smo očekivali od vas“ – nekoliko puta sam čuo tokom ovih pedeset dana izlaženja naših novina od nekih navodno dobronamenih i još navodnije opoziciono nastrojenih ljudi, pa otuda i malo podsećanje na legendu o Ivici Hauku. Razlika je samo u tome što takvi očekuju da mi umesto njih budemo nemilosrdni i grubi prema protivniku, izgaramo na terenu, podmećemo glavu pod đonove i krljamo do poslednjeg atoma snage, a oni će iz svojih loža ne samo da nas ocenjuju i postižu efektne „golove“ po društvenim mrežama, već nam i pokazuju žute i crvene kartone!

***************************

Na žalost, nisam uspeo da nađem ni jednu fotografiju Ivice Hauka. Na ovoj je podmladak Šećeranca iz 1967. godine, u kome sam bio kapiten

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.