Nisu baš svi isti

Ima različitih mišljenja ko je u krugu mojih prijatelja i kolega prvi počeo da razvrstava profesije po percepciji u javnosti (ja, lično, mislim Zoran Pavić), ali se svi slažu da izvorna izjava glasi „da nema vas konobara i taksista, mi novinari bili bismo najgori“. Ta matrica se vremenom uobičajila, pa se, po prilici, ubace advokati, policajci, muzičari… ali baš zbog toga što smo „mi, novinari“ neka konstanta, pa to više i ne zvuči duhovito, izbegavam da po principu „svi su isti“ pišem o ljudima koji se bave određenim poslom.

Sa tim se neće složiti moj komšija Rade, koji u našem kraju upravo završava četvrtu novu višespratnicu na mestu nekadašnjih prizemljuša sa dvorištima. On smatra da sam nedavno u tekstu o nemoći usamljenih pojedinaca i obespravljenih građana da se suprotstave „kriminalno-građevinskim poduhvatima“, prenoseći komentare „toga ima na sve strane“ i „sve se to radi u dosluhu sa vlastima“ – oblatio sve „investitore“:

„Nismo baš svi isti, ali je problem što je veoma teško uočiti osnovnu razliku između investitora koji pošteno i poštujući sve propise podižu neki objekat i onih koji grade i sve ’rešavaju’ drukčije. A ta razlika je – strpljenje! Zaista treba strpljenja pa sačekati i po pola godine neko rešenje ili dozvolu za šta je zakonski rok mesec dana, ili svu dokumentaciju napraviti tako da baš ništa ne mogu da vam ospore, ili se izboriti sa svim mogućim inspekcijama koje uglavnom zaobilaze objekte onih koji su investitorsku branšu i doveli na loš glas…“

Zato je, po mišljenju mog komšije, brzina kojom se od postavljanja ograde stiže do useljenja stanara lakmus za prepoznavanje na koji način se gradi na nekoj adresi. Ako sve ide kao podmazano, onda nije važno što svaki stan nema parking mesto, što nisu ispoštovani propisi o trotoarima i zelenilu, što niču višespratnice bez ikakvih zahvata u infrastrukturi, što se naknadno dograđaju čitavi spratovi…

Bojim se samo da ovo „izvinjenje“ ne ispadne još jedan „svi su isti“ komentar i da neće biti dovoljno ono „čast izuzecima“!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.