Lagano

Da vam kažem da je izvesni Neftali Rikardo Rejes rekao da “lagano umire onaj koji ne putuje, onaj koji ne čita, onaj koji ne sluša muziku, onaj koji ne nalazi zadovoljstvo u sebi,onaj koji ne prihvata pomoć, onaj koji se pretvara u roba navika, postavljajuci svaki dan ista ograničenja, onaj koji ne menja rutinu, onaj koji ne priča sa ljudima koje ne poznaje…”, verovatno biste se upitali u kom španskom gradu je taj mudri čovek preživljavao ove nesretne dane korone. Bez valjanog objašnjenja verovatno ne biste stigli do kraja ovog citata, ma koliko se slagali da “lagano umire onaj koji beži od strasti i njenog vrela emocija; onaj koji ne menja svoj život kad nije zadovoljan, onaj koji se ne želi odreći svoje sigurnosti radi nesigurnosti; onaj koji neće sebi dozvoliti da pobegne od smislenih saveta…”.

Ipak, razmislite malo i o njegovom savetu “živi danas, učini danas, rizikuj danas, ne dozvoli lagano umiranje, ne zaboravi da budeš srecan” pre nego što vam kažem da je sve ovo napisano pre skoro pola veka i potpisano pseudonimom čileanskog nobelovca Pabla Nerude (1904-1973). U prevodu, razmislite da li je važnije šta neko govori od toga ko vam nešto govori!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.