Vebinar

Među pojmovima na koje većina korisnika društvenih mreža nije pre ove sveopšte izolacije obraćala naročitu pažnju, da bi im u prvoj trećini 2020. “iskakali” maltene na svakom kliku moju pažnju je privukao vebinar (webinar), sinonim za video internet konferenciju, koja u realnom vremenu povezuje predavače i paneliste sa publikom širom sveta, koja opet ima mogućnost da aktivno učestvuje i da nisu samo pasivni gledaoci i slušaoci. Za to je, kao i obično kad su u pitanju nove tendencije, “kriva” Mirina i moja najmlađa ćerka Marina, koja je ovih dana, ovde u Dubaiju, iz svoje dnevne sobe organizovala i vodila izuzetno dobro posećenu video konferenciju, posvećenu problemima i izazovima sa kojima će se arhitekte i dizajneri prostora sretati u periodu koji na svim jezicima zvuči isto – “jednom kad sve ovo prođe”.
Ima, međutim, nekoliko razloga zbog kojih mislim da se vebinari ipak neće ozbiljnije zapatiti u Srbiji. Prvo, kakav je to seminar bez hotela na nekoj popularnoj turističkoj destinaciji, bazena, saune, koktela i pratećih terevenki, drugo kod nas su pitanja ukinuta čak i na konferencijama za medije i bitni su samo poslušni gledaoci i treće, ono najvažnije, to “jednom kad sve ovo prođe” uopšte se ne odnosi na korona virus!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.