Simptomi

Svojevremeno mi je doktorka Dušanka Stevović Gojgić, koja je veći deo radnog veka provela u Hitnoj pomoći, napisala da je najčešći simptom zbog koga ljudi dolaze kod nje bol u stomaku i da se ona pre određivanja dijagnoze i terapije raspita sa kim žive, ko ih sekira, kako vide sebe i svoje bližnje. “Svaki bol duše projektuje se na stomak. Kad završim sa pregledom kažem im da počnu da se gledaju u ogledalu. Da porade na sebi. Da vrate na lice onaj izgled koji ima zaljubljen čovek. Da se potrude da ne vide baš sve što ne mora da se vidi ( posebno žene), da vrate želju za životom, za izlaskom iz kuće, za susret sa nekim. I shvatila sam da to pomaže”, napisala je moja prijateljica.
Iako smo u ovo vreme pandemije već napamet naučili koji su osnovni simptomi zaraženosti korona virusom, među kojima se baš ne ističu stomačne tegobe, sve više razmišljam o tome kako će odgovori na pitanja ko nas zaista sekira i osujećena želja za životom, za izlaskom iz kuće i susrete sa dragim ljudima veoma brzo postati glavni simptomi, ne toliko pojedinačnih kliničkih slučajeva koliko bolesti društva u celini. Posebno ako se pretera sa zabranama i sankcijama!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.