Švedska

“Imunitet krda” je jedan od pojmova po kojima ćemo pamtiti ovu pandemiju, jer su neke zemlje, poput Švedske, umesto strogih mera i zabrana preporučivale normalan život sa nešto uvećanom pažnjom i prema sebi i prema drugima. Logika je da će se u takvim okolnostima virus sporije širiti, što neće dovesti do prevelikog pritiska na zdravstveni sistem i da će u međuvremenu ojačati kolektivna otpornost nacije. Takvu strategiju su, da se malo našalim, najviše podržali pacijenti sa virusom “1X2”, jer su minulih dana, osim tradicionalno zanimljivih šampionata Burundija i Nikaragve, mogli da se klade na mnogobrojne prijateljske utakmice na terenima sa kojih je ponikao i jedan Zlatan Ibrahimović.
To što u Švedskoj i dalje rade škole, restorani, bioskopi, fitnes centri i sve prodavnice (bez histerčnog pražnjenja rafova), uz normalno odvijanje saobraćaja, neki objašnjavaju stoicizmom kao načinom tamošnjeg života. Reč je, međutim, o mnogo bitnijim činjenicama kao što su tri veka efikasne i transparentne javne administracije, visok stepen poverenja u stručnjake i vladajuću strukturu i, što je najvažnije, uverenju da je ono što se javno kaže istinito, ispravno i najboljem interesu svih!

ivan mrdjen iz mog ugla

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.