Jednog dana

Sređujući tekstove za sajt www.mrdjen.com, ovih dana sam naleteo na priču “Jednog dana će ovo biti smešno” o nesvakidašnjem putovanju u septembru 1993. godine, kad sam za četiri dana obišao Sokobanju, Pirot, Sofiju, Vlasinsko jezero, Blace i Prokuplje u društvu mog neprežaljenog kuma Branka Arbutine, kolega Srđana Dživdžanovića i Zorana Nikolića “Zozona” i drugara sa fudbala Gorana Pantića. Bilo je tu svega, od prokockanih para i spašavanja mog kuma od pirotskih siledžija, prelaska granice u društvu novosadskih kriminalaca, sve sa mojim nevažećim pasošem, vađenja pištolja u Sofiji, do noćnog putovanja kroz Bugarsku od Kalotine do Ćustendila zbog viška benzina u kolima i ćorsokaka u Krivoj Feji… Na sve to je naš prijatelj “Dživ” imao isti komentar: “Jednog dana će nam sve ovo biti smešno”. I bi tako, jer su u narednim godinama sve te nevolje postale anegdote na slavama i kafanskim okupljanjima.
Bojim se, međutim, da ovo što se upravo događa, posebno za nas iz Srbije, nema pravo na takvo “jednog dana”. Ne zato što je sve bilo smešno kad nije trebalo, već zbog toga što su posle tog smešnog usledile veoma ozbiljne promene čije ćemo posledice trpeti još godinama.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.