Greta

I u Dubaiju su od juče znatno pooštrene mere na sprečavanju širenja korona virusa, od pojačanog testiranja do ograničavanja kretanja, pa i potpune blokade pojedinih četvrti. Kad sam doputovao pre dvadesetšest dana malo mi je smetalo što je dvorište vile u kojoj sad živi ovdašnja filijale naše velike porodice pored dosta prometne ulice, a juče sam nekoliko puta mogao da se našalim da smo sada “baš u mirnom kraju, odmah pored autoputa”. Smanjenje saobraćaja, smanjenje emisije izduvnih gasova i efekta staklene bašte, čistije reke, jezera i mora… to su neki pozitivni aspekti ove pandemije, koje užurbano i nezainteresovano čovečanstvo 21. veka ne bi moglo da postigne u pređašnjim “normalnim okolnostima”.
Kad je mlada ekološka aktivistkinja Greta Tunberg iz Švedske prošle godine u Ujedinjinim nacijama uzvikivala “kako se usuđujete da tako uništavate našu planetu” svakako nije mislila da ćemo se na ovaj način i po ovoj ceni u ljudskim životima dozivati pameti. Još manje je mogla da očekuje razumevanje od svetskih lidera, itekako zavisnih od lobija i interesa najvećih zagađivača. Zato je do pre samo mesec dana zaista izgledalo neverovatno da će se čitav svet u nekom trenutku zaustaviti, iako saobraćaj, smog, otrovi u vazduhu, štetne navike… odnose svake godine mnogo više života nego što će, nadam se, biti konačan saldo korona virusa.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.