Inženjeri

Glavni problem Srbije u sadašnjoj situaciji je što uglavnom nema (ili se bar ne vide) sposobne timove operativaca na svim nivoima, od ministarstava do lokala. U pravu je moj prijatelj Miroslav Olenjin kad kaže da je pre ili kasnije moralo da dođe na naplatu to što smo “dugo ravnodušno posmatrali odlazak najsposobnijih i stranačko zapošljavanje podobnih a nekvalifikovanih”. Takvi samo čekaju naređenja sa vrha i utrkuju se u izjavama lojalnosti, ai stvarne probleme države i njenih građana najčešće ne mogu ni da primete, a kamoli da ih samostalno rešavaju.
To me podsetilo na jednu priču Zorana Antonijevića, koju mi je kasnije potvrdio i Trifke Mihailović, sa kojima je krajem šezdesetih u šampionskoj ekipi Crvene zvezde bio i inženjer Sava Karapandžić, uglavnom kad se povrede legendarni Žika Jevtić ili kasnije Pera Krivokuća. Igrao se “večiti derbi”, puna “Marakana”, “Žota” ima loptu, nervira navijače što dribla ili se vraća unazad, kad svi vide da inženjer Sava utrčava u prazan prostor pored aut linije. “Žoti” zvižde, jer ne čuju da njegov levi bek, dok se kao “otkriva”, viče: “Nemoj meni, nemoj meni!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.