Deveti krug

Psihoterapeutkinja Bojana Glušac smatra da ćemo svi u suočavanju i savladavanju izazova koje nam ova pandemija donosi, proći kroz nekoliko faza: 1. Poricanje, kad negiramo značaj onoga što se dešava; 2. Strahovi, panika, tuga; 3. Ljutnja; 4. Prilagođavanje i 5. Podizanje kvaliteta života, kad se (i ako se) vratimo u normalu. “Svaka od ovih faza može da se prevaziđe, ali nažalost može u njoj i da se ostane. Neko će zauvek ostati u strahovima, neko u ljutnji, neko u izmenjenom ponašanju… Ukoliko uspemo da se ispetljamo iz njih, imamo veliku šansu da u budućnosti podignemo kvalitet života”, upozorava moja prijateljica. O tome govori i sjajna grafika “Kakva osoba želim da budem tokom COVID-19 pandemije?”, u kojoj su jasno razdvojene tri zone: Zona straha (ponašamo se kao žrtve i tražimo koga ćemo da okrivimo); Zona učenja (prestajemo konzumirati sve što nam šteti, posebno beskorisne informacije) i Zona rasta (živimo sada i planiramo za budućnost).
Sad svako može lako da utvrdi u kom je od ovih osam perioda, mada se mnogi građani Srbije osećaju kao da su već u “devetom krugu”, rezervisanom za najveće grešnike!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.