Dobar, bolji, najdalji…

Sećate li se Zorice Vučković iz okoline Svrljiga? To je ona nesrećna devojka koja živi sama u polusrušenoj kući, bez vode i struje, bez plućnog krila i sa protezom na jednoj nozi…

Pisao sam letos o njenoj sudbini i zamolio sve da umesto komentara tipa “strašno” i “gde mi to živimo” tih “sto grama empatije”, često neobavezne i uglavnom nedelotvorne, zamene naporom koji bi se sastojao u tome da Zorici pošalju makar hiljadu dinara.

Moj prijatelj Radovan Cvetanović, koji već godinama pomaže Zorici uglavnom tako što povremeno njenu priču učini javnom, ne bi li nekako naterao nadĺežne u SO Svrljig i tamošnjem Centru za socijalni rad da počnu da rade svoj posao, javio mi potom da je ovaj moj apel imao odjeka i da je uplaćeno nešto para…

Taman toliko da pomislim da još ima nekog smisla pisati i ovakve priče i da ljudska solidarnost nije nestala u sveopštem urušavanju vrednosti i moralnih načela. Pošto u zemlji Srbiji svako danas postane prekjuče već iste večeri, uz nove teme, nove tekstove, nova obraćanja, ko će još da brine o “tamo nekoj sirotici”, zaista sam se prijatno iznenadio kad su me mesec dana kasnije pozvali iz humanitarne organizacije ADRA Srbija i zatražili kontakt sa Zoricom.

Samo su mi rekli da imaju jednu donaciju iz inostranstva i da žele da joj to lično odnesu. Dobar glas daleko se čuje, u tom smislu bio sam zaista obradovan činjenicom da sam svojim pisanjem nekome pomogao i više nego što se očekivalo.

A onda me je pre tri dana moj prijatelj Radovan obavestio da je Zorica dobila 1.100 australijskih dolara (u našoj domaćoj valuti oko 800 evra) i da je to uplatio gospodin Sergej Princip iz Sidneja. Nisam mogao sa verujem sa sam to čuo dan uoči Mirinog i mog putovanja u ovaj prelepi grad, u okviru kojeg je planiran i obavezni susret sa dragim kolegom koga sam svojevremeno, sada već pradavne 1994. godine sa bečkog aerodroma Schwechat ispratio da izbeglički zivot nastavi u Australjji.

Sarajlija po rođenju, duši i životnim načelima, doživeo je odmah na početku rata u Bosni i Hercegovini svo prokletstvo nepripadanja bilo kome, od nacije do čaršije, pa se tako dogodilo da je čovek sa prezimenom Princip naišao na više razumevanja u Beču nego među “svojima”, posebno posle jedne izmišljene priče u ratnohuškačkim “Večernjim novostima”. Pod naslovom “Princip izdao Gavrila”, za koji moj, ako ne najbolji ono sigurno najdalji prijatelj i danas tvrdi da je bio “odličan, mada potpuno netačan”.

Nas dvojica smo se, bez obzira na desetine zajedničkih drugara i kolega i u Sarajevu i u Beogradu, upoznali krajem 1993. godine u Beču, odakle smo zajedno putovali u Trst, gde smo sa gospodinom Mirkom Kovačevićem razgovarali kako da u Frankfurtu pokrenemo međunarodno izdanje nedeljnika “Vreme”, čiji sam ja u to vreme bio direktor.

Zvuči komplikovano, ali bilo je to u periodu kad su desetine hiljada mladih iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države bežali od rata, mržnje i sankcija, ali i od propagande svih boja i naboja, tako da je Sergejeva ideja da im se omogući da po belom svetu prate najobjektivnije informacije primana sa dosta simpatija po raznim organizacijama koje su tada pomagale medije i antiratne pokrete u Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kad smo konačno sklopili finansije za taj poduhvat, Sergej je već bio u Sidneju, gde sa suprugom, ćerkama i sada već četvoro unučića živi skoro tri pune decenije. “Vreme internacional” izlazilo je do kraja 1996. godine, štampano je u Ljubljani, ali je prodaja po Evropi i SAD organizovana iz Frankfurta, sve u svemu pokazalo se skuplja dara…

Sergeja sam posle skoro tri pune decenije sreo juče, ovde u Sidneju. Poklonio sam mu primerak mog romana “Koverat Ane Zonai”, uz posvetu da verujem kako će on mnogo bolje od mnogih moći da razume priču o jednoj sasvim običnoj ženi, čiji su život obeležili ratovi i tuđina.

Dugo smo pričali o prošlim danima i zajedničkim prijateljima, da bi mi na kraju samo rekao: “I ako budeš u prilici, pozdravi Zoricu!”

P. S. Ispod ove objave na portalu Nova.rs, Sergej je napisao:“Pa kad prije ovo postavi Ivane? Stara kajla novinarska, ne ide se kući dok se tekst ne napiše.A stajati iza ‘Vremena’ bio je častan posao – iza te redakcije koja je, u teška vremena, sačuvala obraz, dok su ga mnogi drugi prodavali jeftino.I najviše mi i sad žao što moj odani i vječito strpljivi sa mnom prijatelj Mirko Kovačević, nije dobio priliku da u tome učestvuje. Htio je bez oklijevanja, cijeneći junaštvo dragih kolega iz ‘Vremena’. A ako je iko znao šta je junaštvo, bio je ovaj potomak slavne porodice heroja Sutjeske Save Kovačevića. I istine radi, novac za mučenicu Zoricu nisam sam odvojio, već zajedno sa drugom mojim i bratom po imenu Filip Soldat. I onda se uključila Adra Srbija i naš pastor u Nišu Darko Jeremić.”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.