Praznik kakav niko drugi nema…

U Australiji je danas praznik, kakvog nema ni u jednoj drugoj državi. Zvaničan naziv AFL Grand Final Friday, u prevodu petak uoči velikog finala AFL, najjače lige australijskog fudbala.

Osmi put sam u Melburnu tako da za mene više nije nikakvo iznenađenje što se na svakom koraku priča o subotnjoj utakmici između ovdašnje ekipe Collingwood Magpies (popularne “svrake”) i “lavova” iz Brizbejna (Brisbane Lions). Ili što u liftu zgrade u kojoj živi ovdašnji ogranak naše velike porodice, umesto zvaničnih objava stoji “Go, Pies” (kako skandiraju njihovi navijači)…

Kad su pre devet godina australijski laburisti došli na vlast, premijer Daniel Andrews je proglasio petak uoči velikog finala za državni praznik, s obrazloženjem da je to ustupak svima koji porodično žele da posmatraju tradicionalnu paradu. On se za uvođenje “Grand Final Friday” kao slobodnog dana za sve zaposlene zalagao kao opozicija, ali je tada to naišlo na otpor, posebno trgovaca i vlasnika restorana, da ne bi dodatno plaćali radnike.

Bilo kako bilo, ovaj praznik je opravdao očekivanja, jer ionako niko ništa drugo nije radio tog petka nego pričao o finalu, a koristilo je i navijačima ekipa iz drugih gradova da mogu da se spreme za put do Melburna, gde se tradicionalno odigrava finalna utakmica. I održava spektakularna parada dan ranije…

Predstojeće finale je 128. po redu. Od prvog odigranog 24. septembra 1898. (između ekipa Essendon&Fitzroy i St. Kilda) do prošlogodišnjeg, takođe 24. septembra, između ekipa Geelong i Sidney Swans, dominirale su uglavnom ekipe iz Melburna. Najviše titula ima Carlton (16), koji je ove godine ispao u tzv. predfinalu od pomenutih “lavova”, dok sutrašnji finalista Collingwood ima jedan trijumf manje, ali je sa 44 dosadašnja učešća u finalima apsolutni rekorder.

Najpoznatije svetske kladionice prate ovaj sport pod nazivom “Australian rules”, iako ga domaći novinari i navijači nazivaju fudbal, a tepaju mu “futi”. Ne bih da vas gnjavim prepričavanjem pravila igre na okruglom terenu, prečnika 135 metara, koji ima “golove” od tri veoma visoka vertikalna stuba, pa zavisno gde prođe jajasta lopta, nešto manja od one u američkom fudbalu, ekipa dobija šest ili jedan poen. Ovo prvo se zove “gol”, ovo drugo je “iza” (behind).

Ekipe broje po 18 igrača na terenu, plus četiri rezerve, koji loptu udaraju nogom, dodaju rukom, otimaju klasičnim džudo zahvatima, a u igri dosta učestvuje i osam sudija koji vraćaju loptu u igru sa aut-linije ili je podbacuju posle golova ili nekih spornih situacija… Sve u svemu, kombinacija klasičnog fudbala, rukometa, odbojke, ragbija i nekoliko borilačkih sportova…

*     *     *

Današnji dan ću najverovatnije iskoristiti da “skoknem” do ulice Smith u istočnom delu Melburna, da na “licu mesta” osetim tu atmosferu velikog sportskog događaja. Njihov polufinalni meč sa Western Sidney Giants, koji je završen ne baš uobilčajenim rezultatom 58:57, posmatralo je na ovdašnjem MSG stadionu 95.674 gledalaca, što je ravno ukupnoj poseti na svim utakmicama tzv. Super lige Srbije u najmanje pet kola. (Of course, kad ne igraju Crvena Zvezda i Partizan koji jedva nekako namaknu dvadesetak hiljada gledalaca. Kad im dozvole da igraju…)

Collingwood je danas jedan od najmodernijih kvartova Melburna, iako poreklo vuče od tzv. “plavih kragna”. To se očituje u naseljima sa radničkim vikendicama, ali i preuređenim skladištima, u kojima se danas nalaze uredi, galerije, kafići i neobične trgovine. Područje je središte muzičke scene Melburna, sa prostorima kao što je hotel “Tote” koji redovno održavaju pank i indi svirke. A već pomenuta ulica Smith je prepuna živahnih restorana i barova, kao i starinskih prodavnica.

*     *     *

Inače, zvanični praznici države Australije su Nova godina (1. januar), Dan Australije (26. januar), Veliki petak, Uskršnji ponedeljak, Dan Anzaka (25. april), Božić i tzv. “Boksing dej” (Boxing Day, drugi dan Božića kad se daruju oni koji su radili za praznik i poklone dobijaju oni koji to sebi nisu mogli da priušte).

Dan Anzaka (ANZAC Day) koji se obeležava 25. aprila svake godine prvobitno je zamišljen kao odavanje pošte pripadnicima australijskog i novozelandskog armijskog korpusa (ANZAC) koji su se borili na Galipolju u Prvom svetskom ratu, da bi vremenom postao nacionalni dan sećanja na sve Australijance i Novozelanđane koji su služili i poginuli u svim ratovima, sukobima i mirovnim operacijama.

Na teritoriji države Viktorija, čiji je glavni grad Melburn, neradni dani su i 2. januar (dodatni dan za Novu godinu), Praznik rada (13. mart), uskršnja subota, Kraljev rođendan (12. jun), a ove godine će to biti i utorak 7. novembar, kad je na program Melbourne Cup, jedna od najvećih i najznačajnijih konjskih trka na svetu.

*     *     *

Ja toliko. Izvinite što sam se zaneo nečim sasvim drukčijim, dok vas brine sve ono zbog čega predsednik svega što imamo u Srbiji već danima ne spava.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.