Posle je već sve išlo lakše…

U eminentnom restoranu “Melbourne Cellar Door”, nedaleko od zgrade u kojoj već osam godina živi tamošnji deo naše velike porodice, večeras ćemo proslaviti pedeseti rođendan gospodina Kamerona Rida (Cameoron Read), supruga Mirine i moje najstarije ćerke Milene.

A ko je on i šta znači u životu njenih ćerki, gospođica Tamare i Ane, napisao sam pre desetak dana, kad se u ovom delu sveta obeležavao Dan očeva.

Kad sam prvi put čuo za Kamerona, on je bio – žensko. Jednog dana u Subotici, gde su njih tri tada živele, Milena je odmah posle posla istrčala iz kuće, a Mira mi je rekla da ide na kafu sa koleginicama. Ja sam samo pitao zašto se tako lepo obukla, našminkala i namirisala…

Kad je Kameron prvi put došao u našu kuću, u Beograd, bio je of course muško, ali su mi rekli da je to kolega koji je samo dovezao Milenu, Tašu i Anu iz Subotice.

Posle je već sve išlo mnogo lakše…

Istina je, međutim, da je Kameron znao šta će se dogoditi mnogo pre svih nas. Čak i Milene. On je nju zapazio već u Beogradu prilikom prvog razgovora za njen posao u Subotici, na koji je došao kao predstavnik firme “Norma” iz Nemačke.

Posle je već sve išlo mnogo lakše, od venčanja u Beogradu u restoranu “Stara trojka”, koje je obavio legendarni Radivoj Mrđa, preko selidbe u Melburn, nekoliko promena adresa i poslova do australijskih pasoša za naše tri lepotice… Tako je tačno četvrtinu svojih godina Kameron podelio i sa nama.

Zbog ove proslave, za koji smo pozivnicu (i potvrdu o plaćenim avionskim kartama) dobili još krajem maja prvi put se javljam iz Melburna tokom njihovog proleća, što nameće sasvim drukčiji ritam aktivnosti i događaja. Da pomenem samo završnicu Australijske fudbalske lige (specifičnog sporta koji je ovde daleko najpopularniji), Melbourne cup (jednu od najznačajnijih konjskih trka na svetu), Melburnški maraton (jedan od najmasovnijih na svetu, sa velikim finalom na MSG stadionu), prolećni kineski festival, pa festival meksičke kulture, a tu je i tradicionalni “Malbourne Royal Show”…

Najlepše od svega što je u svim boljim ovdašnjim pivnicama istaknuto obaveštenje da će “Oktober fest” početi već u ponedeljak i trajati nesmanjenom žestinom do kraja oktobra. Kao da sam i u Minhenu…

*     *     *

U februaru 2022. godine, kad je Kameronov prijatelj Karl Dutka slavio pedeseti rođendan, posle petog ili nekog pride piva osmelio sam se i pred punom salom meni uglavnom nepoznatih ljudi otpevao “Moon River”, jedinu pesmu čije reči znam u originalu (a da pevam ne znam ni na srpskom, ni na engleskom).

Večeras ću, ako bude govora, pred ljudima od kojih sam u međuvremenu većinu dobro upoznao pokušati da deo gornjeg teksta ispričam na maternjem jeziku našeg dragog zeta. Uz pomoć mog druga Guglete, to bi bilo otprilike ovo:

When I first heard of Cameron, he was female. One day in Subotica, right after work, Milena ran out of the house. My wife Mira told me that she was going to have coffee with her colleagues.

In Serbian, we have different words for male colleagues and female colleagues. Mira told me she goes with women. I just asked why she dressed so nicely, put on make-up and perfumed herself.

When Cameron first came to our house, in Belgrade, he was of course male, but I was told that he was a colleague who only brought Milena, Tasha and Ana from Subotica.

After that, everything went much easier…

The truth is, however, that Cameron knew what was going to happen long before any of us. Even Milena. He noticed her already in Belgrade during the first interview for her job in Subotica, to which he came as a representative of a company from Germany.

Finally, I just want to add that we are happy that Cameron shared a quarter of his years with us.

*     *     *

Posle toga će mi verovatno biti jasnije kako je nastala izreka “govori srpski, da te čitav svet razume”!

*     *     *

8. maj 2019. godine: Kameron Rid sa novim državljankama Australije, Milenom, Tamarom i Anom (Privatna arhiva autora)

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.