Navikli smo se na loše ljude

Čuveni glumac Dragan Petrović Pele, koji je kao redovni profesor glume na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu nedavno prihvatio svoju poslednju generaciju sledbenika, ovih dana je govorio o tome koliko smo otuđeni kao pojedinci i društvo u celini.

,,Toliko smo otuđeni već odavno, da niko više i ne pominje otuđenost. Niko nikome ne veruje. Više niko ne pominje da smo otuđeni, završen je taj proces! Mi nismo u procesu otuđenja, mi smo se otuđili sami od sebe i više ne znamo ko smo.”

Istini za volju, valjda je i njemu ovakva “dijagnoza” izgledala preoštro za situaciji u zemlji Srbiji, pa je dodao: “Ne samo mi, nego u svetu. To je globalni fenomen. Otuđili smo se od prirode prvo, pa smo se otuđili jedni od drugih.“

I za jedno i za drugo svakodnevno imamo na desetine uverljivih primera, pri čemu nas sama priroda u poslednje vreme mnogo više opominje nego što osećamo da je društvo počelo da se doziva pameti.

To je, takođe ovih dana, maratonac i svetski rekorder Goran Nikolić sažeo u lepu mudrost koju je usvojio kao sopstveno pravilo življenja: “U životu se pre svega morate navići na dve stvari, a to su loše vreme i loši ljudi. Oni su uvek tu prisutni!”

“I na vama je da se opredelite. Ako nešto hoćete da uradite, a ne radi vam se, ili ste na vagi da li biste ili ne biste, naći ćete bezbroj ‘ali’ da kažete: ‘Da, ja bih išao, ali pada kiša.’ Ali, isto ako rešite da uradite, naći ćete bezbroj ‘i’. ‘Da, i ako pada kiša, i ako je ovaj problem, i ako imam danas obaveza’, vi ćete to uraditi“, objasnio je maratonac i osnivač Paraolimpijskog kluba i akademije “Junior” i Sportskog saveza slepih i slabovidih.

Za razliku od njega, moj prijatelj koji po društvenim mrežama objavljuje pod firmom “Grof od Kačulica”, zadnja pošta Čačak, uz objašnjenje da “grof nije titula nego stav” svim silama dokazuje kako je poslednje što bi smeli da prihvatimo – navikavanje na loše ljude.

U tom smislu on malo, malo pa postavi niz pitanja na koja je mnogima sve teže da odgovore: “Kako ste danas? Kako su vam frižider i novčanik? Mršavo?! Znam, tako je većini… A jeste li skorije pokušali da zakažete pregled kod lekara? Ili neku dijagnostiku, magnetnu rezonancu, na primer? A, mora preko veze… poznato mi je… Vas koji ste imali neka posla sa pravosuđem ili katastrom neću ništa da pitam. Dosta vam je vaše muke… A vi koji imate školsku decu, kako je vama? Kakve su cene knjiga, obuće, odeće, pribora? Imate li za ekskurzije? Šta će vam jesti deca kad su ceo dan u školi? Na kraju, jesu li vam deca bezbedna u toj školi?”

Ne vredi da potiskujete ova pitanja, jer sve to je već odavno na pragu svih nas. Pitanje je samo dokle ćemo da izbegavamo odgovore, pokušavajući da se nekako “snađemo”. A za to “snalaženje” ide novi niz još direktnijih pitanja:

“Hoćete li i dalje da podižete kredite kako biste deci obezbedili ‘besplatno’ obrazovanje? Hoćete li i dalje da tražite vezu i plaćate preglede i lečenje iako ste sve to već platili kroz poreze i doprinose? Hoćete li i dalje da vas u zdrav mozak na poslu, u opštini, u policiji, sudu keca neko govedo sa članskom kartom SNS? Hoćete li i dalje da se sklanjate kako se ne biste zamerili tom krdu?”

E, to ne može tako, poručuje grof iz Kačulice, mesta koje je bilo primećeno u vestima kad je uoči poslednjih lokalnih izbora izvesni Miroljub Majstorović zvani “Pižon” javno iscepao člansku kartu SNS. I pored toga selo je masovno glasalo za “budućnost Srbije”, zavarano tankim asfaltom preko nekoliko lokalnih džada i debelim obećanjima o “konačnom rešenju” problema vodosnabdevanja.

Zato sledi potanje svih pitanja: “Jeste li ljudi ili deo krda?” Razmislite, ali pre nego dohvatite daljinski od televizora. Nije tu istina, nego u vašem novčaniku i frižideru…

I još nešto: Imajte u vidu da vi plaćate to krdo da buče i upropašćava sve čega se dohvati i da vas pljačka. Vi ih plaćate da biste imali prazan novčanik, prazan frižider i dizali kredite pred početak svake školske godine.

Vreme je da prestanete da se klanjate krdu. Da se uspravite pre nego vam izvršitelji dođu na vrata, pre nego što umrete čekajući operaciju, pre nego vam deca pobegnu preko granice ili ih, ne daj Bože…

Vreme je da budemo ljudi. Za to imamo samo jednu priliku.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.