Back to school – vrline i vrednosti

Pomenuh juče komentar “ikserke” Ksenije, koja misli da bi problem otpora školskim uniformama (kako roditelja, tako i dece, a naročito genijalaca po medijima i društvenim mrežama) “rešili” tako što bi đacima rekli “da se za školu oblače kao za crkvu, jer danas omladina baštini te SPC vrednosti, pa će pre prihvatiti sugestiju”…

Biće da je u to poverovao i patrijarh Porfirije koji je juče poručio đacima, uoči početka nove školske godine, da je od znanja važnije sticati vrlinu, odnosno postati dobar čovek, naglasivši da je “dobar čovek onaj koji oseća ljubav prvo prema svojoj porodici i prema drugovima, ali i prema svim ljudima, prema svoj prirodi, prema celom svetu”.

Na to je reagovao Beograđanin koji “iksuje” pod firmom Raven, uz moto “revanšizam i renesansa”, podsetivši da je ista ta Srpska pravoslavna crkva raznim odlikovanjima nagradila, osim predsednika svega ovoga, i Vojislava Šešelja, Dragana J. Vučićevića, Bratislava Gašića, Dragana Markovića “Palmu”, Sinišu Malog… Uz baš ljutit komentar: “Sve ljudi puni vrlina. More, marš od škole bando pokvarena!”

Ta strana reč “vrlina” iznenada se pojavila u ovdašnjem javnom govoru, posle objave školskih vlasti da od nastupajuće školske godine uvode novi izborni predmet „Vrline i vrednosti“, koji bi, valjda, trebalo da od novih naraštaja napravi bolje, odgovornije i srećnije ljude.

Odmah da kažem, pošto je reč o još jednom “izbornom predmetu” da su u mnogim zemljama predmeti koje ću zbirno nazvati “moralno vaspitanje” obavezni tokom čitavog osnovnog obrazovanja. I da, zavisno od sistema ocenjivanja, imaju veoma značajno mesto u ukupnom vrednovanju uspeha svakog deteta.

Kad smo već kod “izbornih predmeta”, zar nije upravo isticanje potrebe za posebnim bavljenjem vrlinama i vrednostima ogoljeno priznanje promašaja sa prethodnim “duetom” veronauka ili građansko vaspitanje. Zar nisu u temelju svake vere, posebno pravoslavne, upravo vrednosti koje bi sad trebalo negovati kroz neki novi predmet?! Zar nije svako vaspitanje, a posebno ono za život u zajednici slobodnih građana, zasnovano na istim principima na kojima su i Božje zapovesti?!

“Ne sumnjamo u dobru nameru prosvetara, ali se čini da se ovde flašicom vode gasi šumski požar”, prepisujem iz komentara Ranka Pivljanina, koji počinje rečenicom: “Malo smo se kasno setili.”

“Nešto što bi istinski trebalo nazvati i usvojiti kao istine i vrednosti mnogo je kompleksnije i zahtevnije od jednog proklamovanog školskog predmeta nedeljno i onih 45 minuta školskog časa na kojem će deci neko govoriti o tome. U zemlji gde se trideset godina udarnički radilo na ruiniranju i izokretanju i vrlina i vrednosti sad ih odjednom treba redefinisati, promovisati i usaditi u nove generacije”, napisao je moj prijatelj i uvaženi kolega.

Da ne prepričavam Rankov odličan tekst, samo ću navesti još jedan pasus: “Učićemo ih istini, a laž je postala opšte mesto i način života, primila se i pustila korenje i odavno je zakorovila i institucije i svakodnevlje. Lažu političari, lažu mediji, lažu nas majstori, lažemo sami sebe. Lažni su nam uspesi, lažne diplome i doktorati, lažni univerziteti, lažno se predstavljamo…”

Ne znam koliko će nastava iz predmeta “vrline i vrednosti”, pa još ko hoće, pomoći osmakinji iz jedne vračarske škole, o kojoj je ovih dana potresnu priču objavio moj prijatelj Boris Đurić:

“Prijateljica došla sa kćerkicom, sad će u osmi razred. Priča kako je napadaju sedmakinje, kako je napada jedan sedmak, za trećinu niži. Pljuje je, šutira je, ali samo kad je u čoporu. U čoporu su jaki. Devojčice joj brane prolaz, jure je, otimaju telefon…

Šta je zgrešila? Ništa. Problem je što je prelepa. Problem je što je dama. Problem je što nije nasilna. Problem je što ima i lice i figuru top modela i zbog toga trpi vršnjačko nasilje. Problem je i što je pametna. Odličan đak.

Problem je što niko od njenih nije gnoj iscureo iz čira SNS-a. Sve se to dešava na Vračaru. Majka se plaši da prijavi, jer su ta nasilna deca potomci nekih nasilnih roditelja, a ona samohrana majka. Uskoro će zvoniti za prvi čas nove školske godine, a jedna devojčica će sa strahom prolaziti svojom ulicom. Jebo vas Vračar, seljačine nedorasle!”

Umesto komentara, citiraću dvojicu mojih kolega i prijatelja. Pa tako Radivoje “Lale” Bojićić kaže: “Đaci dobijaju novi predmet ‘Vrline i vrednosti’. Dok ne stignu udžbenici, koristiće ‘Tiktok’!”

I Božidar Andrejić je svoj jučerašnji haiku komentar u “Danasu” vezao za “back to school”, podsetivši nas na jednu od najvećih provalija u kojoj su se izgubile sve vrline i vrednosti: “Ako školska godina počinje sa ‘Bože pravde”, a istog dana i emitovanje ‘Zadruge’, valjalo bi da i ovaj EDUKATIVNI PROGRAM počne intoniranjem himne?!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.