Kad glumci govore…

Razmišljao sam ovih dana koliko bi vredelo da komentarišem izjave glumca Marka Janketića, zbog kojih se podigla poprilična halabuka po društvenim mrežama. Da budem iskren, malo me je i mrzelo da sa osnovnog video zapisa “skidam” šta je tačno rekao…

Kad je pre neki dan to učinila moja prijateljica Jasmina Milovanović, morao sam da se složim sa njenom konstatacijom “pojma nemam čime je navukao toliki bes na sebe i tolike pretnje”, a sasvim je na mestu i pitanje “šta od ovoga nije istina”.

“Voleo bih da moje ćerke žive u društvu koje nije obespravljeno, gde institucije imaju svoju ulogu, jer živimo u društvu koje ne funkcioniše. Nije pre deset godina bilo bolje, da je bilo, ne bi sada bilo gore. Odavde bi trebalo otići, pokupiš kofere, kupiš avionsku kartu u jednom pravcu i zapališ odavde, jer ovde nikad bolje neće biti“, rekao je Marko Janketić u emisiji “Pop Tok”.

Pošto smo u našoj porodici ovo o čemu je on govorio već uspešno obavili dvotrećinskom većinom, nije mi bilo teško da zaključim kako je mnogo više besa izazvao njegov odgovor na pitanje šta bi trebalo da se promeni:

„Ovde ništa ne može da se promeni. Malo sam ljut pa ovako pričam. Neko je objavio da su glumci uhljebljeni pa se ne bude zbog ‘Buhe’, digla mi se kosa na glavi od Fejsbuk aktivista. Izađite braćo na ulicu, kao ovi veliki Srbi kojima su puna usta Kosova, skupite se, junaci, idite tamo pa se rokajte, nemojte nas da maltretirate, meni ordinirate po mozgu. Sve junaci, ogromni junaci, krste se, mole Boga, to je teror. Mi smo ovde pod terorom. Ovo je pakao“, rekao je sada već 40-godišnji glumac.

Njegov nešto stariji kolega Andrija Milošević (44) nedavno je snimio kratak monolog na temu “zašto se nerviramo”, što je u jednoj od fejsbuk grupa pod naslovom “Miroslav Mika Antić” za desetak dana imalo više od devetnaest hiljada pregleda:

“Sad nešto razmišljam, a što se čovek nervira? Komšija me nerivira, ovaj me isekao u saobraćaju, znaš kako me je isekao, ovaj me pogledao, znaš kako me je pogledao… Sad ću ja njemu, a onda će on meni… aaaaa… Majka mi je nešto rekla kad sam joj ispričao kako me je neko iznervirao, pa to ja sad kažem vama…

Što se nerviraš, brate, ionako ćemo svi da umremo. Brate, živi ljudski, najbolje što možeš, ništa od toga nije bitno… Btno je da su tvoji zdravo, da si ti zdrav, da su svi zdravo…

A onda pare, pare, pare… Daj mi pare, što više para, da se vidi da imam para, da drugi nemaju a da ja imam… A šta će ti? Potrošit više nego što ti je Bog dao ne možeš, da ga u grob nosiš ništa ti ne znači… Zato, brate, ako imaš više pomozi nekome, živi, živi ko čovjek, iaonako ćeš da umreš… Živi ko čovjek, umri ko čovjek, nemoj da se nerviraš!”

Znam da Andriji mnogi zameraju reklamiranje kladionica i da smatraju da to baš nije u skladu sa ovom njegovom pričom, ali kad glumci govore sve deluje mnogo sugestivnije i prihvatljivije.

Zato su i dalje po društvenim mrežama pravi hit neke izjave Milana Gutovića (1946-2021), Nebojše Glogovca (1969-2018) ili Dragana Nikolića (1943-2016). Njihovo prenošenje smatram i kao neku vrstu odbrane od loših vesti, kojima nas svakodnevno sve bezobzirnije zasipaju. O tome govori i ovih dana masovno deljen monolog legendarnog Gage:

“Oduvek sam mislio kako bi bilo korisno i lekovito ako bi novine na prvoj strani imale rubriku ‘Nešto lepo’, pa da se odupru onom nastraju ružnih i groznih vesti, velikim slovima, da te uplaše, o ratovima i poplavama, zemljotresima, pogibijama i zločinima.. Ili šta je rekla, to jest izjavila ova ili ona budalčina… Jer oni, znate, ne govore kao ljudi, oni izjavljuju! Većinom gluposti i budalaštine!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.