Ko li sve to plaća?

Robert Bač Tejlor, zvani “Baća”. Prvi stranac u jugoslovenskoj, samim tim i u srpskoj košarci. Za Partizan u sezoni 1976/77 odigrao samo četiri međunarodne utakmice, jer strani igrači nisu mogli da igraju u domaćem prvenstvu. Crno-beli tada imali najubotiji svetski tandem Dragan Kićanović – Dražen Dalipagić, al’ im falio centar.

Setio sam se ovog momka iz Južne Karoline, kad sam pročitao gnevan komentar moje prijateljice Aleksandre iz Čačka, povodom obećanja predsednika svega ovoga da Srbi iz južne pokrajine neće morati da plaćaju struju, odnosno da će država Srbija plaćati umesto njih.

“Braćo draga, ne plaća to predsednik i neka država koja ima beskonačno duboku kesu, to plaćamo mi, mučenici koji živimo ovde.

Da vam kažem šta još plaćamo, pored struje, koju čak i da ne trošimo plaćamo hiljadu dinara. Plaćamo porez, eko taksu, komunalni taksu, taksu za odvodnjavanje, plaćamo notarima takse za bilo koji papir koji nam je potreban, plaćamo vodu, grejanje, odnošenje smeća, registraciju automobila, upravnike zgrada, telefone, kablovsku, taksu za RTS…

Plaćamo udžbenike, đački dinar, ekskurzije, mature, polaganje prijemnih, upis na fakultet.

Plaćamo crkvu, Dodika, hiljade savetnika i sekretara, plaćamo Šredera, Blera i Klintona. Plaćamo dugove Telekoma, EPS-a i Srbijagasa. Plaćamo autobuse za mitinge i nadnice za botove.

Braćo draga, zbog svega ovoga mi, građani Srbije koji ne živimo na Kosovu sve manje živimo u Srbiji. Sve više odlazimo iz zemlje i u zemlju, kako se kome zalomi.

Ne brinem ja za nas, već za vas. Ko će plaćati ako nas nestane?”

Toliko od Aleksandre. A “grobari” još malo pa pre pola veka u Hali sportova okačili transparent: “Kića, Praja, Baća – ko li sve to plaća?!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.