Poslednji tiket

„Ivane, druže, hajde malo sredi ovo, pa pošalji“, napisao mi je jednom prilikom Stojan Drčelić, kad sam malo preterao sa aluzijama na ovu našu neveselu stvarnost. “Ti i ja znamo na šta si mislio, ali poštuj malo i čitaoce…”

“Ivane, druže, hajde malo sredi utiske, pa napiši nešto drugo”, rekao bi, da može, moj iznenada preminuli kolega, prijatelj, drugar, saborac… I verovatno bi zbog onog “poštuj čitaoce” odobrio redove koje slede.

Posebno što je vest iz Lučana, varoši nadomak njegovog rodnog Užica, gde će večeras (utorak, 21. jun), biti predstavljena knjiga “Kladionica je moja prošlost”, njihovog sugrađanina Branislava Jemuovića.

Knjiga je višeslojna, jer prati Banetovu ličnu dramu koja je trajala punih sedam godina od kako je “popunio poslednji tiket”, kao i sudbinu Lučana, mesta nastalog oko velikog, strogo namenskog preduzeća, čiji usponi i padovi su uticali na živote svih porodica u nekoliko generacija. Ali, i osvetljava tamnu stranu problema o kome i vlast i opozicija ovih dana govore na isti način – “dece sve manje, starih sve više”.

Danas kad je svaki mladi čovek ili dete stasalo u našem zapadnosrbijanskom području prava dragocenost, verovatno mi, malo stariji, bolje uočavamo vrednost pristupa lokalnom razvoju sa stanovišta podmlađivanja. Ako nemate mladi svet zainteresovan za bilo šta u vašem mestu, nemate ni budućnost tog mesta. Još gore je ako se taj mladi svet okrene porocima kakvi su opijati, ili kladionice, kao jedna vrsta kocke“, napisao je u recenziji prof. dr Petar Đukić.

Osim njega, na večerašnjoj promociji (od 20 časova) u “parket sali” Doma kulture o ovoj značajnoj knjizi govoriće i sociološkinja Vesna Đukić i književnik i pesnik Milijan Despotović.

Čekam širi izveštaj, rek’o bi Stojan.

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.