Pogrešno dugme

Pogreših u nedelju uveče dugme na daljinskom, pa umesto trojke (kod našeg provajdera tu je bio prenos utakmice Srbija – Slovenija), pritisnih šesticu gde su na televiziji za sreću četvorica “eksperata” blebetala o Ukrajini.

Po matrici da su napadi na Rusiju deo šireg plana opravdavanja svih prethodnih intervencija zapadne vojne alijanse, saznadoh da Ukrajinci sami sebi čine ratne zločine, da dobijaju oružje da bi gađali ciljeve po Rusiji, da je sve to deo plana za obnovu nekakve Hazarske države, od Sueca do Estonije…

Ne znam kako je nesrećna voditeljka emisije pompezno nazvane “aktulenosti” preživela sve te gluposti, ali sam u tih desetak minuta između dva poluvremena razumeo našeg komšiju, koji mi se ovih dana požalio kako mu je supruga, a nju nešto ne viđamo ovog proleća, postala “geopolitički analitičar”, upravo gledajući mrsomude po jutarnjim programima i sličnim večernjim zabavama.

Italijan Karlo M. Cipola (1922-2000), čuveni istoričar ekonomije, proslavio se 1976. godine esejom “Osnovi zakoni ljudske gluposti”, od kojih je, po mom mišljenju, najvažniji prvi: “Uvek i neizbežno svi potcenjuju broj glupana u opticaju”.

„U društvu koje se kreće nizbrdo udeo glupavih ljudi je još uvek jednak. Međutim, u preostalom stanovništvu se među onima na vlasti i oko nje alarmantno uvećava broj razbojnika sa elementima gluposti, uz zabrinjavajući porast bespomoćnih osoba. Takva promena u sastavu stanovništva koje nije glupavo neminovno jača destruktivnu moć udela glupavih i povećava neizvesnost, a zemlja klizi u sunovrat”, zaključio je Cipola, koji je profesorsku karijeru završio na Berkliju.

Ne znam koliko bi sve ovo pomoglo mom komšiji, čiju sam priču zapamtio i zbog rečenice na rastanku: “Lakše mi je bilo dok je gledala Zadrugu!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.