Susret sa ogledalom

„Danas“ danas puni četvrt veka. Na prvoj strani tog prvog broja prvi glavni i odgovorni urednik Grujica Spasović (1950-2020) je poručio: „Ova zemlja je gladna istine, ali veliko je pitanje da li to može i da svari.“

„Kažu nam da ovim prostorima još ne uspeva biljka zvana proverena i pouzdana informacija, da čitaoci još ne kažnjavaju kako treba one koji svesno dezinformišu, prećutkuju, podmeću, manipulišu, da još nije došlo vreme za susret sa ogledalom, a da ono i nakon toga ostane čitavo“, napisao je moj prerano preminuli prijatelj.

Bilo je to samo mesec dana pre ustoličenja tadašnjeg apsolutnog gospodara naših života i smrti, predsednika Srbije Slobodana Miloševića na funkciju predsednika Savezne Republike Jugoslavije. A sve u želji da ostvari san svoje supruge i bude „novi Tito“.

„To je nova krađa budućnosti. Milošević se, očito, posle kraće pauze vratio na stare staze nacionalsocijalizma i lažnog nacionalnog dostojanstva u izloaciji“; „Milošević želi da izbegne kontrolu političkih partija u parlamentu, time što će biti ’izabran od naroda’, a on to ume da organizuje“; „Da li će oprobana postosmaška politička tehonologija odjeka i reagovanja i podrške sinonimu za ’doslednost, poštenje i poverenje’ uroditi plodom, hoće li se, prema potrebi, u sledećoj fazi pretvoriti u verbalni linč protiv onih kojima smeta vladareva želja da i dalje određuje sudbinu ovog podneblja“… prepisujem iz „Danasa“ od 9. juna 1997. godine.

Večinu ovih upozorenja mogu sasvim dobro da razumeju i današnji čitaoci „Danasa“: „apsolutna vlast“, „krađa budućnosti“, „stare staze nacionalsocijalizma i lažnog nacionalnog dostojanstva“; „izbegavanje kontrole političkih partija u parlamentu“, „izabran od naroda, a on to ume da organizuje“; „verbalni linč“…

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.