„Punoletni kolumnista“

Na današnji dan pre tačno osamnaest godina objavio sam prvu belešku u „Blicu“, posle koje sam počeo da se svakodnevno, izuzev nedeljom i za praznike, „obraćam naciji“, kako to voli da kaže kolega Stojan Drčelić.

Bilo je to za četvrti rođendan Mirinog i mog najstarijeg, tada jedinog unučeta, gospođice Tamare Janjić, koja će danas u Melburnu proslaviti svoj 22. „divan dan“, promenivši u međuvremenu sedam adresa i šest škola na dva kontinenta.

Dok nisam postao „punoletni kolumnista“, promenio sam četiri glavna urednika u tri medija, a moj opus je najvećim delom sabran u četiri do sada objavljene knjige, dok petu polako pripremam od ovih „Idemo dalje“ komentara.

Iz predgovora i recenzija tih knjiga prepisujem da „Mrđen pripada onom soju pisaca koji prate otkucaje srca velikih gradova i otkrivaju njihovu dušu“ (Raša Popov), jer „svi gledaju, a Mrđen vidi“ (Drčelić), pa sam zbog toga „jatak pristojnog Beograda“ (Bojan Ljubenović)…

„Mrđen je ljudima koje nikad ne bi pomenuli u štampi otvorio prostor na kome će pokazati šta mogu“ (Radivoje Bojičić). „On svakodnevno iznova i sa istim strahom i rizikom ispisuje svoje redove kao da radi onaj poslednji posao u životu“ (Ranko Pivljanin), pa su možda i zbog toga ovi zapisi „spomenici utisnuti u papir“ (Seška Stanojlović).

O mojim zabeleškama pisala je i velika četvorka iz slavnih dana Radio Beograda (Dušan Radulović, Sloba Đukić, Zoran Nikolić „Zozon“ i Aleksandar Stojadinović), a bili su i na „ultarzvuku“ kod dr Dušanke Stevović Gojgić, legende beogradske Hitne pomoći.

A komentar za danas napisao je Slaviša Lekić još pre deset godina: “Ne zamerite Mrđenu na cinizmu, ti jetki osvrti samo pokazuju brigu: danas samo ljudi bez mašte mogu da žive bez straha od onog što nas čeka već sutra!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.