Sve zajedno – „Otpisani“

„Jačanje desnice“, iskazano na ovoaprilskim izborima, ne odnosi se samo na činjenicu da je cenzus prešlo nekoliko zavetničkih stranaka i koalicija, nagrađenih za učešće u „dijalogu o izbornim uslovima bez prisustva stranog faktora“. Ma koliko se prikazivala drugačijom, vladajuća stranka i bulumenta ispod dupeta njenog šefa dele slične stavove u pogledu evropskih integracija, ekonomske reforme vide isključivo kao gazdovanje punjenjem i raspodelom budžeta, dok su apsolutno saglasni oko većine pitanja iz novije istorije, još od pojave „vođe sa suncem u kosi“.

Ako je pre deceniju i po lepljenje plakata sa imenom osuđenog ratnog zločinca na zgradu kasnije upokojenog B92 bila usamljena „radikalska akcija“ danas je čitav Beograd devastiran kao njegov „bulevar“. U tom smislu i već drugo uzastopno ostajanje ispod cenzusa gurua takve politike treba shvatiti kao „brisanje ružne prošlosti“ onoga koji je ovog aprila sve lepo stavio na čuveni „karo papir“.

Jedino suvereni Radule & comp. nisu uspeli da naplate pomenutu kooperativnost, možda i zbog toga što su neki njihovi stavovi delovali levičarski. Napisao sam juče da nasupot „jačanju desnice“ nema ničega, jer je „levica“ praktično nestala sa političke scene. Zato će se sutra neki utrkivati ko će pre odneti cveće na spomenik Dimitriju Tucoviću, ali ne da bi se videlo ko je veći levičar nego da bi što pre otišli na roštiljanje u prirodi!

„Prle“ (Partija radikalne levice) se poslednji put oglasio oko rata u Ukrajini, „Tihi“ u nekom zapećku još pere „krvavu košulju“, „Mile“ i „Zriki“ su se pretvorili u ekologe, mlađani „Čibi“ je odavno sam sebe otpisao, dok je „Paja Bakšiš“, lično, opravdao nadimak vraćajući De Gola na ovdašnju političku scenu.

Sve zajedno, ako niste zaboravili – „Otpisani“!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.