Muljanje sa Dobricom

Današnji datum bio je svojevremeno državni praznik, jer je 27. aprila 1992. godine, na ruševinama nekadašnje SFRJ stvorena Savezna Republika Jugoslavija. Zbog toga se tokom devedesetih moj prijatelj Joca Šijački, koji će danas da duva u šezdeset svećica, hvalio kako čitava država slavi njegov rođendan.

Kratka istorija ove tvorevine: Žabljački ustav, Dobrica Ćosić predsednik, Milan Panić premijer, sankcije, svetski rekordna hiperinflacija, ratovi, izbeglice, Srebrenica, Dejton, pobeda opozicije na lokalnim izborima, 88 dana koji su pokazali svetu drukčije lice Srbije, lex specialis, crveno-crna koalicija, Rambuje, Nato bombardovanje, gubitak Kosova, savezni izbori 24. septembra 2000. i poraz Slobodana Miloševića, Peti oktobar…

Mirko Kovač je pisao kako je, prihvatajući posao predsednika, Ćosić spasao Srbiju od “restauracije monarhije” i povratka Karađorđevića na presto, jer je pre toga, po rečima Daglasa Herda, britanskog ministra spoljnih poslova, London nameravao da Miloševićev režim ruši s princom Aleksandrom.

 “To muljanje s Dobricom kao predsjednikom bila je ‘historijska farsa’ koja još jedino u Srbiji ima izniman ‘dijalektički slijed’ da se povijest stalno ponavlja kao farsa. Bila je to još samo jedna zamka u Miloševićevu zvjerinjaku, jer je i nadalje moć bila u njegovim rukama. Ojačao je policiju, regrutirao kriminalce, sklopio pakt s radikalima i učvrstio svoju vlast”, zaključio je Kovač.

SRJ je potrajala do 4. februara 2003. kad je preimenovana u ono što je zaista i bila – Srbija i Crna Gora. Tri godine i tri meseca kasnije, 3. juna 2006. i Crna Gora je proglasila nezavisnost,  tako da za države na ovim prostorima gotovo da važi nešto što je antologijska definicija za samoubice: Što ih je više – to ih je manje!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.