A njima lepo…

“Glavni utisak koji nosim posle još jednih ‘izbora’ u Srbiji jeste da i vlast i opozicija drže narod nikad niže i da će sve to potrajati dok je svima njima toliko lepo da lepše ne može.”

Ovaj komentar dr Miroljuba Stojkovića samo na prvi pogled spada u kategoriju “svi su isti”, dok, s druge strane, održava razočarenje velikog broja građana, posebno u Beogradu. Ne toliko izbornim rezultatima koliko postizbornim kalkulacijama i promenadama.

Otuda i sumnja u sve do sada objavljene brojke, uz latentno uverenje da “stvarni rezultati” pokazuju da su građani glasali za promene, očekujući to od širokog spektra “opozicionih” koalicija i stranaka. Ta nada je praktično izneverena već iste večeri kad je u delu opozicije nastalo opšte slavlje samo zbog “prelaženja cenzusa”.

Jedna od najvećih nepoznanica su tzv. nevažeći listići. Iako su u obnarodovanim “rezultatima” oni zadržani u uobičajenom broju od oko 2,1 odsto ubrzo su se pojavili komentari da je taj procenat sigurno znatno veći. Neki su pominjali čak i neverovatnih 15 odsto, objašnjavajući to popriličnom zbrkom koju su izazvala “uputstva” svima koji su “morali” da glasaju za naprednjake i njihovog šefa. Pa su to slikali da pošalju “gde treba”, a potom tajno precrtavali i zaokruživali svoje lične favorite.

Mnogi su, a to je još verovatnije, precrtavali sve redom, što bi moglo da se smatra najadekvatnijim odgovorom građana na činjenicu da ih “i vlast i opozicija drže nikad niže”. Takav utisak mnogi imaju ne samo posle “još jednih izbora” nego već godinama, samo su ovog puta “bele listiće” zamenili ižvrljanim!

Iz tog grma možda je iznikla i “galantna” ponuda opoziciji da se za šest meseci ponove izbori u glavnom gradu… Uz toliko nevažećih listića, kako njih proglasiti važećim!?

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.