Bruka čitave profesije

Kao što sam i pretpostavio u tekstu za petak 1. april, Nagradu grada Beograda za novinarstvo za prošlu godinu dobio je Nenad Kamidžorac iz Radio Beograda.

Tada sam napisao da je više nego simptomatično što je ispred čitave kuće i svih programa Radio Beograda, pored nekoliko stotina urednika i novinara, za ovo nekad veoma cenjeno priznanje predložen jedan muzički urednik! Danas bih samo dodao, kad na tim talasima već godinama nema emisija tipa “Mozaik vremena”, “Argument više” ili “Veselo veče”, kad su “Novosti dana” i ostale vesti “strogo kontrolisani vozovi”, teško da im obraz može sačuvati folklor.

Znam lično gospodina Kamidžorca, njemu svaka čast za “negovanje tradicionalne muzike i čuvanje sećanja na ugledne beogradske umetnike”, kako je stajalo u obrazloženju. Zato mu nije bilo teško da “pobedi” u konkurenciji sa “gazdaricama” dva elektronska magazina, od kojih jedan ima 158 pratilaca a drugi se pojavljuje svaka tri meseca…

Četvrti predlog, ne samo po mom mišljenju i jedini ozbiljan, bio je za koleginicu Branislavu Milunov (na slici) i njen feljton u 52 nastavka “Slušate sada Studio B”. Ali, nerealno je bilo i pomisliti da će oni koji su upropastili nekad kultnu radio stanicu nagraditi nekog koji je o tom njihovom nedelu pisao, pa još u “neprijateljskom Danasu”!

O (još) aktulenoj vlasti zapravo govori i ovaj nikad kraći spisak kandidata za Nagradu grada Beograda. Dok bulumenta iz podguznih i umrtvljenih medija zna da sve što rade ne vredi ni pišljiva boba, s druge strane su kolege kojima je ispod časti da imaju bilo kakva posla sa beogradskim Iznogudom ili gradonačelnikom za kućice za vrapce.

Zato je, između ostalog, veoma važna i ova bitka za Beograd! To nije samo pitanje odborničkih mandata, to je i bukvalno – borba za slobodu!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.