Gotov je! Gotovi smo!

U utorak 12. septembra 2017. godine, na dan kad smo davne 1974. počeli zajednički život moja Mira i ja, objavio sam komentar kako smo nas dvoje od vagončeta u Petra Lekovića na Banovom brdu do sadašnjeg doma na Zvezdari promenili devet beogradskih i jednu šimanovačku adresu, u čak četiri države. Od Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije preko Savezne Republike Jugoslavije i Državne zajednice Srbija i Crna Gora do samostalne Republike Srbije.

Na čelu tih država bilo je ukupno 25 likova, od kojih se za neke ni rođena deca ne sećaju da su bili predsednici i vrhovni komandanti: Josip Broz Tito, Lazar Koliševski, Cvijetin Mijatović, Sergej Krajger, Petar Stambolić, Mika Špiljak, Veselin Đuranović, Radovan Vlajković, Sinan Hasani, Lazar Mojsov, Raif Dizdarević, Janez Drnovšek, Borisav Jović, Sejdo Bajramović, Stjepan Mesić, Branko Kostić (SFRJ), Dobrica Ćosić, Miloš Radulović, Zoran Lilić, Slobodan Milošević, Vojislav Koštunica (SRJ), Svetozar Marović (SCG), Boris Tadić, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić (RS).

Predsednik svega ovoga je u tom trenutku tek nekoliko meseci stolovao na Andrićevom vencu, pa je možda i zbog toga potpuno nezapaženo prošao poslednji pasus ovog teksta: Sad oboje strepimo da će se u narednom periodu menjati samo broj naših zajedničkih godina. Adresu teško da ćemo menjati, neka nova država da nas strefi još teže, a najteže će biti da dočekamo nekog novog “šetača po vodi”.

Za onog sa navedenog spiska koji je to prvi “patentirao” još se po oronulim beogradskim fasadama mogu videti grafiti: “Gotov je, 24.9.2000!” Za ovog što nam već godinama ne izbija iz televizora, a sad počeo i da iskače iz frižidera, najadekvatniji grafit, ne samo za moju dragu suprugu i mene, glasio bi: “Gotovi smo, 3.4.2022!”

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.