Ajmo Makedonijo!

Neke kladionice ovih dana objaviše procente za nedeljne izbore u Srbiji i Beogradu, koje bi, po njihovom mišljenju, mogli da osvoje učesnici u sve tri trećeaprilske trke. Nije teško zaključiti da u prenaduvane brojke za opcije vlasti i potcenjivačke za ozbiljne oponente ne veruju ni sami “bukmejkeri”, jer niti primaju uplate veće od 2.000 dinara, niti dozvoljavaju vezivanje opklada.

Ne bih ulazio u šire razmatranje kome i koliko poreza duguju vlasnici svih tih betting houses, kojih u zemlji Srbiji ima na svakom ćošku, zbog čega ponekad izgube vezu sa realnošću. Zato je neko prokomentarisao njihove izborne procente podsećanjem da su “iste te kladionice prošlog četvrtka davale 17,40 na pobedu makedonskih fudbalera protiv favorizovanih Italijana, za koje je kvota bila 1,20”.

Iste “šanse” daju se Stojčetu Dimitrievskom, Aleksandru Trajkovskom, Enisu Bardiju i junacima iz Palerma, plus trenutno najboljem strelcu ove reprezentacije Elifu Elmasu (zbog kazne nije igrao protiv “azura”, ali je u ekipi od početka baraža, kao da se slutio ovakav rasplet događaja) za večerašnju utakmicu protiv portugalskih vedeta.

U fudbalu se čuda događaju mnogo ređe nego u svakodnevnom životu, pa bi, iz tog ugla gledano, mogli već u nedelju da učinimo smešnim predviđanja da će predsednik svega ovoga pobediti u prvom krugu ili da će bulumenta oko njega opet zagospodariti republičkim parlamentom, odnosno Gradskom skupštinom.

Treba samo, poput naših komšija, zaboraviti na strah od uspeha. Ovih dana sam pročitao da je dr Vladeta Jerotić (1924-2018) govorio kako neki “nikad ne postignu uspeh, jer što se više približavaju cilju, nesvesno sve više stvaraju sebi teže i nepremostivije prepreke koje ih sprečavaju na tom putu”.

Zato, za početak, izaći i glasati!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.