Izborni loto

Na “Molovoj” pumpi kod “Plavog mosta” u subotu mi je ljubazna prodavačica, iz čista mira, rekla: “Srećno”!

“Šta ja da sad radim”, pitao sam pomalo zbunjeno, jer nisam baš navikao da mi na taj način zahvaljuju kad nešto pazarim. “Da odem i uplatim tiket u nekoj kladionici?!” “Što da ne”, nadovezao se i njen nešto mlađi kolega. “Jedan moj komšija tu skoro dobio pet miliona…”

“A ja godinama igram loto, uvek iste brojeve, nikad ništa veće od četvorke”, zaključila je ovu neočekivanu priču simpatična prodavačica, vraćajući mi karticu kojom sam platio benzin. Koji je baš u subotu volšebno pojeftinio za čitav jedan dinar…

U kolima sam kasnije shvatio, dok su se na putu do kuće smenjivali kiša i povremeni sunčani intervali, da to njeno “srećno” može da se odnosi i na jučerašnje izbore.

Primetili ste verovatno kako su se na bilbordima, približavajući se ovoj nedelji, 3. aprilu 2022. godine, smanjivale glave kandidata, a povećavali brojevi koje treba zaokružiti. Izbori su tako postali neka vrsta lutrije, kad već nisu, niti su mogli biti, ravnopravna utakmica političkih programa i ličnosti koje ih predstavljaju.

Izbegavao sam u svojim komentarima da na bilo koji način objavim kako ću ja, lično, glasati na predsedničkim, parlamentarnim i gradskim izborima. Smatrao sam da je mnogo važnije da podstaknem što veći broj ljudi da izađu na izbore, a kako će glasati to je već nešto što je nemoguće promeniti sa nekoliko tekstova.

Ali, da igram loto, juče bih takođe zaokružio brojeve 4, 5 i 7.

4 – za najozbiljnijeg protivkandidata predsedniku svega ovoga;

5 – za najozbiljniju ličnost i najvećeg borca (ne umem, sorry, da napišem borkinju) u budućem parlamentu;

7 – za devojke i momke koji su pokazali kako se zaista voli i brani Beograd i kojima pripada budućnost!

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.