Slab um u zdravom telu

“Slab um u zdravom telu, tužna duša u zdravom telu, očajan um u zdravom telu, uplašen um u zdravom telu”, tako glase oni stihovi na latinskom na kraju pesme “In corpore sano” (U zdravom telu), koja će predstavljati Srbiju na ovogodišnjem Eurosongu.

Gospođa Ana Đurić, poznatija kao “Konstrakta”, ne krije da je stanje zdravstvenog sistema u Srbiji poslužilo kao inspiracija za njenu pobedničku numeru, u kojoj kaže: “Bože zdravlja, nemam knjižicu”: “Čak i sa zdravstvenim osiguranjem smo u situaciji da dosta plaćamo jer je zdravstvo skupo, nedostupno i mi smo gurnuti u to da bez obzira na posedovanje knjižice moramo dosta novca da dajemo na preglede”.

Danas je navršavaju dve godine od smrti mog prerano preminulog prijatelja Gorana Tofilovića (1979-2020). Bezmalo toliko i njegovi roditelji Stana i Miloš ratuju sa ovdašnjim zdravstvom, ne odustajući od zahteva da se utvrdi ko je i koliko odgovoran što njihov sin nije lečen kako je zahtevala priroda oboljenja, niti mu je pružena odgovarajuća briga i nega.

Goran Tofilović je doživeo moždani udar 16. decembra 2019. godine, kad je i prebačen na Neurohirurgiju u Urgentnom centru u Beogradu. Pošto je sve vreme na snazi bio karantin, prvo zbog sezonskog gripa a potom zbog korona virusa, otac i majka više ga nisu živog videli. Ali su zato sve vreme dobijali “izveštaje” o njegovom lečenju i oporavku, uredno je preuzimano sve što su donosili od preobuke, hrane i lekova.

Vrhunac beščašća bilo je upućivanje na “banjsko lečenje” samo sedam dana pre “Tofove” smrti, 8. marta 2020. godine. “Sina ne mogu da vratim, ali mnoge mogu da spasim, ako se izborim da se ovakve stvari više nikome i nigde ne ponove”, kaže neutešni Miloš Tofilović.

A ponavljaju se, pa je tako prošle godine preminula moja kuma Slađana Aksentijević od sepse posle rutinske operacije ciste na želucu  u KC “Dr Dragiša Mišović”, moj drug Dragan Đorđević stradao od bakterije koju je fasovao u “svemirskom brodu” u Batajnici, a kolega Mihailo Ješić umro od šećernog udara, pošto ga puna tri dana niko nije ni pogledao na VMA…

A svi su imali zdravstvene knjižice!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.