Proleće je…

„Proleće je a ja živim u Srbiji“ čuveni je grafit kog klinci svako malo prepisuju gde stignu. Da živimo u normalnoj zemlji, možda bi tvorac tog grafita mogao da ga patentira i tako zaradi neku kintu. Ali da živimo u normalnoj zemlji ne bi bilo potrebe za ovakvim grafitom.

Legendarni Miloš Vasić (1947-2021) napisao je svojevremeno za kultnu rubriku “Vreme uživanja” da je „proleće godišnje doba koje ima neki svoj astronomski početak i kraj; ni jedno ni drugo ne poklapa se sa stvarnim početkom i krajem, jer je astronomima bilo stalo jedino da godinu po svaku cenu podele na četiri jednaka dela, kao da to nešto znači“.

„Ovde, kod nas, proleće (a ja živim u Srbiji!) nastupa kad mu padne, a sve češće traje nedelju dana, dok se ne izlegu komarci; onda nastane leto, da komarcima bude lakše… Moj deda Nika, matori skeptik, govorio je da nema proleća pre 6. maja, Đurđeva-dne; sve ostalo je propaganda. Istog pravila držao se nekada i organizovani kriminal: sezona je bila Đurđevdan-Mitrovdan; posle su se dobri običaji izgubili, pa banda radi preko cele godine, non-stop.“

Miša je proleće nazvao „opasno doba godine“, pa je u tom smislu savetovao da ne donosite odluke od životnog značaja, da se ne zaljubljujete na prečac, da ne ne potpadate pod uticaj raznih raspoloženja, koliko god ona jaka bila u datom trenutku. Uz zaključak da ovde „od proleća samo komarci imaju koristi“.

S druge strane, Ivo Andrić je napisao da „i najveće pustinje imaju svoje proleće, ma kako kratko i neprimetno bilo“. Možda ove godine u Srbiji počne 3. aprila!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.