Kad dođeš u „brlog“

Izgleda da Boris Tadić, pre nego što je preksinoć krenuo ka televiziji za ružičastu stvarnost, nije baš dobro proučio „dokument“, koji danima kruži internetom. Biće da ni on (baš kao i ja, priznajem) nikad nije čuo za Turicu kod Užica.

U tom selu, nekad „velikoj bašti i žitnici starog Užica“, danas mesnoj zajednici bez vodovoda i kanalizacije, što im se, plus dečje igralište, redovno obećava pred svake izbore, naprednjačkim aktivistima su za kampanju „od vrata do vrata“ odštampali uputstvo, u kome insistiraju na obraćanju „obavezno sa osmehom“. I isticanju opštih mesta (naš predsednik, nove bolnice, novi putevi, privredni rast, veće penzije…), kad već na lokalu nemaju čime da se podiče.

Najvažniji deo ovog vodiča je onaj u kome stoji: „Kad naiđemo na ’tešku stranku – protivnika’, ni u kom slučaju ne ulaziti u bilo kakvu raspravu, sa osmehom se izviniti, pozdraviti i otići. Mi smo došli u njegov ’brlog’ gde se oseća jakim, ujedno ugroženim i logičan je njegov ’gard’. Njegov gard je njegov problem, a ne Vaš. Razoružajte ga osmehom i kulturom. Biće i namernih provokacija – Vi samo mirno i kulturno. Obavezno EVIDENTIRATI!“

Najveća vrednost pojavljivanja bivšeg šefa države i lidera Demokratske stranke u „Hit tvitu“ je što se pokazalo da između najgledanije televizije sa nacionalnom frekfencijom i nekog sela na periferiji Užica nema velike razlike. On je došao u njihov „brlog“ i „samo mirno i kulturno“ uspeo da pokaže koliko se premijerka i lider socijalista (formalno, drugi i treći čovek u državi) osećaju ugroženim. Ne toliko zbog Tadića, koliko već zbog same situacije u kojoj moraju da čuju i neko drukčije mišljenje!

Njihov „gard“ je njihov problem, a ne naš. Samo mirno i kulturno, izađimo na izbore, pa se ponadajmo i onom „pozdraviti i otići“!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.