Granična situacija

“Ovih dana u jednoj pesmi čuo se stih: Šta ćemo sad? Ja sam i čitavu pesmu i taj stih razumeo na sledeći način: pokušavamo da budemo savršeni spolja – slavni, lepi, moćni, bogati i tako dalje, a onda dođe jedan mali kvar u našem životu. Dođemo u graničnu situaciju, kako to kažu mudri ljudi danas, i onda shvatimo da od svega toga spolja nema nikakve pomoći. Šta ćemo sad?”

Ove rečenice su, pomalo ironično, na respektabilnom sajtu posvećenom biznisu i svakodnevnom životu, najavljene doslovce ovako: “I patrijarh srpski Porfirije osvrnuo se na trenutno jednu od najaktuelnijih tema u Srbiji…”

Samo ako ste očekivali da se starešina Srpske pravoslavne crkve oglasi o najaktuelnijoj temi u Srbiji i ako mislite da su to predstojeći izbori, ili pak smatrate da bi valjalo čuti nešto umirujuće i duhovno povodom rata dva slovenska, pravoslavna naroda i ludila koje je zahvatilo deo ovdašnjih infantilaca, ako su to za vas “granične situacije”, bićete razočarani što se “Njegova svetost arhiepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski” (što je pun naziv njegove titule) bavi “tajnom zdrave kose Megan Markl”.

Istina, u žiži interesovanja gospodina Porfirija je samo pitanje u poslednjem stihu pesme “In corpore sano”, koja će Srbiju predstavljati na Evroviziji. A on tačno glasi: I šta ćemo sad?

Iako su mnogi navedenu izjavu svrstali u kategoriju “krštenje jarića”, mogli bismo makar da pokušamo da sve razumemo i na sledeći način: toliko nas uveravaju da smo savršeni spolja – slavni, lepi, moćni, bogati i tako dalje, a onda dođemo u graničnu situaciju, kad shvatimo da od svega toga nema ništa. I upitamo se, šta i kako dalje, šta svako od nas može da učini da popravi sopstveni život…

Ovde i sada, možda već za sedamnaest dana!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.