“Pismo” iz Zemuna

Društvene mreže su zamenile, ali i bitno unapredile nekadašnja “pisma čitalaca”. Em su komentari ispod svakog iole zanimljivijeg teksta, em je sve odmah pred očima javnosti. U tom smislu posebno su dragocena reagovanja koja neku pojavu obrade kao potpuno novu temu.

Problem je, međutim, što to najčešće ostane bez odjeka. Zato kratki esej Zemunca Marka povodom nove bruke gradskih vlasti (čuvena “Vesićeva rupa”) zaslužuje dodatnu pažnju:

“Stanujem na Karađorđevom trgu u Zemunu. 2014. godine se preko noći napravio krater od 16 metara u Ulici 22. oktobra sa kojom se ukrštamo, u koji je upalo desetak parkiranih automobila. Opština Zemun je za havariju ‘okrivila’ poplave koje su bile tog proleća, iako je bilo očigledno da se sve urušilo zbog duplih autobusa na liniji 15 i stotine teških kamiona koji su tuda saobraćali.

Popravka Ulice 22. oktobra trajala je dve godine, a radove je odugovlačio prokazani ‘Milenijum tim’. Kad su radovi 2016. završeni, “petnaestica” je vraćena na staru trasu, iako su stanari pisali peticiju da se sporni deo ulice pretvori u pešačku zonu, jer ne može da izdrži teret zgrada i automobila (garaže ovde niko nema).

Umesto toga usledilo je rušenje zgrade iz 1939. pod ‘zaštitom države’ u Ulici 22. oktobra, da bi firma, takođe bliska vlastima, ‘Aleksandar gradnja’ iz Novog Sada na tek popravljen asfalt naređala svoje dizalice, bagere, kamione… Tu su 2016. počeli da grade objekat za prodaju stanova od 3.000 evra po kvadratu. Evo je i 2022. godina, u u njega se još niko nije uselio, iako su navodno svi stanovi prodati!?

Prestonica možda izgleda kao veliko gradilište, ali nama sa Karađorđevog trga već osam godina pred očima je samo velika mašina za pranje – para. Koju ćemo, nadam se, ‘isključiti’ 3. aprila!”

 

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.