To je bila BORBA (3)

U redakciju Borbe sam došao krajem 1987. godine, kad su na konkursu za „urednike – komentatore“ primljeni i Dragoljub Žarković, Mirko Klarin i Nenad Briski. Njima trojici je posao postao nepodnošljiv u Politikinoj kući, a meni u Dugi.

Bio je to drugi talas jačanja redakcije, pošto su prethodno iz Večernjih novosti prešli Manojlo Vukotić, Đuro Bilbija i Gordana Logar, a iz omladinske štampe Milomir Kragović, Radivoj Cvetićanin i Grujica Spasović, da bi se nešto kasnije maltene cela redakcija Omladinskih (Zoran Pavić, Božidar Andrejić, Miroslav Kos, Slaviša Lekić, Mirko Mlakar, Zdravko Huber, Dragan Bisenić…) prelila u Borbu.

Trend podmlađivanja je nastavljen i tokom devedesetih, kad su Sandra Radovanović, Marina Grihović, Miroslav Mikuljanac, Vesna Sinko, Svetlana Zelenbaba, Perica Vučinić, Vesna Radivojević, Sofija Kordić… u jednom velikom talasu zapljusnuli redakciju „Borbe“ mladošću, talentom i lepotom. „Borba“ je u tih nekoliko godina bila jedan veliki dragstor, jer su dolazile koleginice i kolege iz gotovo svih medija kojima je u tamošnjim redakcijama uskraćeno ne samo pravo na rad već i da misle svojom glavom. Da pomenem samo Slavka Ćuruviju, Gordanu Sušu, Mirka Đekića, Duška Bogdanovića, Cvijetina Milivojevića, Nadeždu Gaće…

Sve je to uticalo da su i ljudi koji su već bili u redakciji prihvatili Marinkovićev način razmišljanja i rada, pa bi bilo nepošteno ne pomenuti trag koji su u tom periodu ostavili Veselin Simonović, Ivan Torov, Jovan Radovanović, Đoko Kesić, Velimir Ilić, Bojana Oprijan, Jasna Kesić, Vlada Stanković, Branislav Gulan, Zaga Milošević, Ratko Ličina, Zoran Mandžuka, Nikola Burzan, Momčilo Đorgović, Dragan Banjac, Vesna Ninković Džafo, Dragan Belić…

Znam da mi ovaj nastavak mini feljtona o Borbi pomalo liči na „platni spisak“, koji sam, kao direktor, potpisivao skoro tri godine, ali ovo navođenje mnogobrojnih imena može se posmatrati i kao neka vrsta amaneta, pomalo i pozivnice da stoti rođendan „Borbe“ obeleže oni koji na to imaju najveće pravo. U to ime, vidimo se u subotu 19. februara u 13 časova u „Dorćol Platzu“!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.