Drž’te lopova!

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio krivice biznismena i vlasnika Delta holdinga Miroslava Miškovića i njegovog sina Marka, koji su 2019. osuđeni za utaju poreza, objavljeno je na sajtu ovog suda.

“Nepodnošenje poreske prijave ne znači po automatizmu da je učinjeno krivično delo poreske utaje, već će to biti krivično delo samo ako se dokaže namera da se prikrivanjem podataka želi u potpunosti ili delimično izbeći poreska obaveza, a što nije potvrđeno iskazom nijednog svedoka”, stoji u obrazloženju presude.

Mišković je uhapšen 12. decembra 2012. godine, u pritvoru je proveo sedam i po meseci, platio je kauciju od 12 miliona evra i oduzet mu je pasoš. Nije tajna da je deo popularnosti predsednika svega ovoga (tada prvog potpredsednika vlade) zasnovan na ovom hapšenju. Njegovo junačenje po Fejsbuku i podguznim medijima da “Mišković neće pobediti”, bez obzira što ni tada nije bila jasno za šta ga stvarno terete, sad dolazi na naplatu.

Ali, opet preko leđa građana, jer visoke naknade za sudske troškove i odštete za dane preležene u ćuzi i, sasvim sigurno, izgubljene i upropašćene poslove, mogu da se namire jedino iz budžeta. S druge strane, gotovo da neće biti nikakvih političkih posledica čitave ujdurme, ne samo zbog činjenice da je odluka Apelacionog suda uglavnom prećutana od strane onih koji su svojevremeno veličali “početak borbe protiv korupcije”. A i to isključivo zbog rejtinga “jedinog koji ima muda”…

Problem je u tome što je “slučaj Mišković” temelj daleko pogubnijeg procesa “obesmišljavanja ekonomske elite u Srbiji i dramatičnog urušavanja njenog društvenog ugleda i njene društvene snage”, kako je to primetio sociolog Mladen Lazić. Ili, narodski rečeno, svaka vlast je bezbedna dok viče “drž’te lopova”!

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.