A između ništa

Slušao sam ovih dana u tramvaju, od „Cvetka“ pa do vrha Ustaničke, gde će najverovatnije uhvatiti autobus za neko od podavalskih sela, jednu relativno mlađu ženu, tu negde na početku tridesetih, kako se jada nekome da su joj u firmi rekli da će je „primiti za stalno posle izbora“. Ali, da u naredna dva meseca mora da se „uključi u ekipu i pojavi na vratima pet hiljada stanova i kuća“.

Znate ono „dobar dan“, „mi smo iz…“, „želimo da znamo za koga ćete glasati“… I još je dodala, citiram doslovno: „Sestro slatka, a tamo samo što nas govnima ne polivaju…“ Ne bih ovom sve u svemu nepristojnom prisluškivanju davao širi značaj da nisam uhvatio i poslednji oglušak da je ona u toj firmi „samo obična kafe kuvarica“.

Vidim po društvenim mrežama pregršt komentara na račun nesretnih „nordijaca“ u istovetnim jaknama i sa plavim vunenim kapama, dovučenih sa svih strana u Merošinu, u kojoj je tog dana bilo više autobusa nego naseljenih kuća. „Ne znam za vas, ali stvarno me je sramota gde živim“, kao da je u ovom tvitu sadržan sav čemer i jad i tih naših nesretnih sugrađana i svih koji misle da je konačno došlo vreme da se taj transfer blama usmeri tamo gde treba. Na glasački listić i precrtavanje onoga koji se proglasio apsolutnim simbolom svega što nam se u proteklih deset godina događalo.

Jer, opet ćemo na svim glasačkim listićima imati samo njegovo ime, ispod koga će se sakriti sva ta kamarila ministara, poslanika, lokalnih šerifa, stranačkih direktora i vlasnika prijateljskih firmi, sve do lokalnih kabadahija, glas za njega biće ujedno i glas za vulinovce, dinastiju Krkobabić, tantijeme Danice Drašković… pa čak i za nesretnog beogradskog Iznoguda koji opet neće biti kalif mesto kalifa.

S druge strane priče, na kraju tog velikog ništavila stoje ljudi poput moje saputnice iz tramvaja. Umesto da se istresamo na njih (da baš ne kažem „polivamo“ fekalijama) mogli bismo da im pomognemo, poput stanara jedne beogradske zgrade koji su na ulaz okačili obaveštenje: „Nemojte nam više dolaziti na vrata i pitati za koga ćemo da glasamo, jer em nije kulturno em svakako ne glasamo za Vučića“.

P.S. Tu sliku sam objavio juče, pa neka za danas kao ilustracija posluži snimak grupe “nordijaca”, prva stanica Merošina.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.