To je bila BORBA (6)

Na današnji dan, pre punih sto godina, u Zagrebu je objavljen prvi broj lista Borba. Tim povodom u Beogradu su najavljena dva događaja, koji u središtu pažnje imaju isti period, omeđen dolaskom Stanislava Marinkovića na mesto glavnog i odgovornog urednika u julu 1986. i upadom julovskih jurišnika krajem 1994. godine.

U “Dorćol Platzu” (Dobračina 59) od 13 časova počeće tribina pod sloganom “To je bila BORBA, sve ostalo je posao”, na kojoj će govoriti Vladimir Stanković, Velimir Ilić, Veselin Simonović, Cvijetin Milivojević i Branislav Gulan, a biće pročitana i poruka poslednje glavne i odgovorne urednice Gordane Logar. Tom prilikom biće otvorena i izložba “Istorija u objektivu Borbinih fotoreportera 1986-1994”.

Iste večeri u Kombank dvorani (od 18 časova) u organizaciji lista Danas, istog perioda prisetiće se i Biljana Stepanović, Momčilo Đorgović, Dragan Banjac, Božidar Andrejić i Zoran Pavić. Ova tribina naslovljena je “Borbaši govore”.

“Borba je tih godina bila među najcitiranijim evropskim  dnevnicima i na ratne i na moguće mirovne teme. Sve vreme smo poštovali uređivačku politiku koju je u suštini utemeljio kolega Staša Marinkovic, profesionalna, otvorena, iz više izvora proverenih informacija i nezavisna od bilo kojeg cenra moći. Po tome je Borba bila cenjena i verovalo joj se”, napisala je Gordana Logar u poruci učesnicima oba današnja skupa.

Sve do 24 decembra 1994. kad su u večernjim satima upali zvaničnici režima Slobodana Miloševića, predvođeni tadasnjim saveznim ministrom informacija Dragutinom Brčinom, zbog čega su novine koje su kasnije izlazile pod njenim imenom i vraćenim crvenim zaglavljem nazivane “brčinka”.

“Samo pola sata po njihovom upadu hodnici drugog sprata Borbe bili su popunjeni našim prijateljima, pridružili su nam se studenti, profesori univerziteta, književnici, mnoge javne ličnosti, veliki broj naših čitalaca i stranih diplomata”, priseća se poslednja glavna i odgovorna urednica u periodu Borbine istorije, koji vredi obeležiti, upravo zbog svih koji su je voleli i poštovali.

Written by : Ivan Mrdjen

Rođen 2. oktobra 1949. godine u Vršcu. Osnovnu školu na Čukarici završio 1964. kao najbolji đak u nekadašnjoj Jugoslaviji. Profesionalnu novinarsku karijeru započeo 1973. kao pripravnik u „Večernjim novostima“. Najduže se zadržao u dnevnom listu “Blic”, čiji je stalni član uređivačkog kolegijuma od 2000. godine. Prvo kao urednik „Blica nedelje“, a potom i kao urednik Beogradske rubrike. Krajem 2010. postavljen za Noćnog urednika u Integrisanoj redakciji “Ringier&Axel Springer” (“Blic”, “Blic nedelje”, “24 sata” i “Blic online”). Sa te pozicije je otišao u penziju 3. oktobra 2014. godine. Dobitnik je Nagrade grada Beograda za novinarstvo za 2012. godinu.